Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Liberec za opravu ZŠ Švermova zaplatí 141 milionů korun, dětem začnou dřív prázdniny

Liberec vybral firmu, jež opraví Základní školu Švermova ve čtvrti Františkov. Zaplatí za to skoro 141 milionů korun, což je pro stotisícové město nejdražší školní zakázka za posledních 20 let. Práce by měly začít v létě, dětem proto začnou prázdniny už v polovině června. Ještě před zahájením rekonstrukce bude nutné vybavení ze školy přestěhovat do prostor ve Vesci. Podle náměstkyně primátora Šárky Prachařové (ANO) tam budou děti za výukou jezdit od září po celý příští školní rok.

„Budou se učit v prostorách v Mařanově ulici, kde doteď byly děti ze Základní školy Jabloňová," řekla. Děti z této školy do bývalých univerzitních kolejí dojížděly rok a půl, rekonstrukce jejich školy stála 123,4 milionu korun.

Bývalou ubytovnu ve Vesci radnice využívá pro náhradní výuku díky vstřícnosti univerzity v posledních letech při každé větší opravě škol, která vyžaduje přemístění dětí. Kromě ZŠ Jabloňová to bylo i při rekonstrukci ZŠ 5. května a ZŠ Na Výběžku. Jiný vhodný prostor město nemá, proto kvůli opravám může uzavřít vždy jen jednu ze svých 21 škol.

Rekonstrukce ZŠ Švermova zahrnuje tři dílčí projekty, jeden se týká vybudování šesti tříd pro 180 dětí, další vytvoření odborných učeben a třetí zateplení a oprav hlavní budovy školy. O tuto zakázku projevilo zájem šest firem a jedno konsorcium. Všech sedm nabídek bylo pod očekávanou cenou 169 milionů. Nejlevnější předložila společnost Bursík Holding a její výběr radní města tento týden schválili. Nyní běží lhůta pro podání případných námitek. Pokud nenastanou komplikace, město chce s firmou uzavřít smlouvu v květnu a o měsíc později předat staveniště.

Na zateplení školy a vybudování odborných učeben bude mít firma 380 dnů. Další rok bude potřeba na vybudování kmenových učeben, tyto práce se ale už nedotknou provozu školy. Nové třídy by měly vzniknout v nevyužité části objektu, kde býval bazén. Zatím ale není jisté, zda se tato část zakázky bude dělat. Radnice čeká, zda ministerstvo školství vyhlásí vhodný dotační program. Pokud ne, budou podle náměstkyně teprve rozhodovat, zda vybudování učeben zhruba za 40 milionů zaplatí jen z peněz města. Z dotací chce Liberec částečně hradit i zbývající části této zakázky. Na odborné učebny bude město čerpat peníze z programu ITI (integrované územní investice), na zateplení žádá o podporu z programu OPŽP (Operační program životní prostředí).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec za opravu ZŠ Švermova zaplatí 141 milionů korun, dětem začnou dřív prázdniny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.