Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Oldřichově v Hájích v ekocentru otevřeli Dům přírody Jizerských hor

Seznámit se s rozmanitostí přírody Jizerských hor mají nově návštěvníci Ekocentra Střevlík v Oldřichově v Hájích. Se začátkem května tady otevřeli druhý Dům přírody v kraji, první je věnován přírodě Českého ráje a lidé jej najdou v Dolánkách u Turnova.

Oldřichovský dům provozuje Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. Uvnitř se zájemci seznámí s přírodními zajímavostmi z různých částí Jizerských hor a především s přírodní památkou UNESCO Jizerskohorské bučiny.

Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny, pomohou návštěvníkům poznat zdejší přírodu, což je jeden z předpokladů její lepší ochrany,“ řekl Václav Židek (Piráti), krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství. Kraj je totiž zřizovatelem střediska.

V expozici nechybí ucelené informace, fotografie i názorné ukázky živočichů či rostlin. Rovněž je uzpůsobena i dětským návštěvníkům, pro které v Oldřichově v Hájích průběžně pořádají i naučné programy.   

Druhý Dům přírody Českého ráje v Dolánkách přibližuje Chráněnou krajinnou oblast Český ráj a zahájil provoz v dubnu 2016.

Cílem je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. „Dobrovolná spolupráce obyvatel a návštěvníků chráněných území je pro zachování jejich hodnot klíčová. Věříme, že domy přírody k ní svojí činností velkou měrou přispívají,“ dodal Martin Modrý, ředitel Střediska ekologické výchovy Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Dům přírody, Jizerské hory, Oldřichov v Hájích, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Oldřichově v Hájích v ekocentru otevřeli Dům přírody Jizerských hor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.