Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Střední škola strojní, stavební a dopravní v Liberci má nové centrum pro obrábění a vstřikování plastů

Centrum odborného vzdělávání pro obrábění kovů a vstřikování plastů mají nově při Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci. Žáci se zde nyní mohou učit třeba používat CNC frézky či CNC soustruhy, pracovat s 3D tiskem, svařovat a řezat plazmou, trénovat mikro navařování i práci s konvenčními obráběcími stroji a podobně.

Vybudování centra přišlo na 76,9 milionů korun, kdy 35 procent pokryla dotace a zbytek platit zřizovatel školy, Liberecký kraj.

V rámci projektu došlo k úpravě učeben a pořízení vybavení v budově Střední školy strojní, stavební a dopravní v Ještědské ulici. Konkrétně se jednalo o IT vybavení, jako plotter, multifunkční tiskárna a počítačové sestavy, dále nábytek, 3D tiskárny a především výukový CNC soustruh a CNC frézku,“ uvedl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství.

Větší část projektu byla dokončena v areálu strojních dílen školy v ulici Řepná. Prošly rekonstrukcí a přibylo tam moderní vybavení pro odbornou výuku žáků.

V rámci stavebních úprav vzniklo nové členění halového prostoru v dílnách tak, aby jednotlivé provozní a učební prostory odpovídaly novým požadavkům na moderní výuku a technologie. Jednotlivé dílny jsou od sebe odděleny ocelovými dělícími stěnami, které jsou snadno demontovatelné pro snazší přesuny větších strojů či materiálu,“ doplnil Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro resort ekonomiky. V prostorách jsou ale také vyměněné podlahy anebo je doplněný nábytek či další vybavení.

Kromě centra v Liberci se ještě připravují další tři na jiných místech kraje. Hotové je Centrum odborného vzdělávání strojírenství a robotiky při Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou. Centrum odborného vzdělávání zdravotnicko-sociální je v přípravě při Střední zdravotnické škole Turnov, kde se ovšem stavba zadrhla kvůli komplikacím s dodavatelskou firmou. I tak se předpokládá, že by se v průběhu prázdnin mohlo centrum dovybavit. Třetím, zatím čekajícím na stavební povolení, je Centrum odborného vzdělávání stavebnictví ve Střední škole Semily.

Kvalitní vzdělání umožní žákům vybrat si dobré zaměstnání, což přinese ve výsledku lepší život do celého regionu. Jsem rád, že v projektech Center odborného vzdělávání pokračujeme. Moderní doba si žádá moderní přístup k výuce. Projekty COV tento účel naplňují beze zbytku,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky centrum odborného vzdělávání, střední školství, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední škola strojní, stavební a dopravní v Liberci má nové centrum pro obrábění a vstřikování plastů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.