Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Podoba plánované nové zdravotnické školy v Liberci je známa. Autorem návrhu je architekt Petr Stolín

Nová střední zdravotnická škola v Liberci, kterou plánuje už v roce 2028 otevřít v Jablonecké ulici Liberecký kraj, zná svou budoucí podobu. Postavena bude podle návrhu studia architekta Petra Stolína. Ten byl v urbanisticko-architektonické soutěži, kterou na novou střední zdravotnickou školu vypsal Liberecký kraj, nejúspěšnější.

„O novou budovu usiluje liberecká zdravotnická škola už řadu let. Dnes sídlí v historickém domě z roku 1812 naproti kostelu sv. Antonína na Sokolovském náměstí. Dispozice památkového objektu ale neumožňují škole další rozvoj. Výstavbou nových prostor chceme docílit toho, aby škola mohla uspokojit vzrůstající poptávku po zdravotnickém personálu. Nutně také potřebuje nové, moderně vybavené odborné učebny,“ vysvětluje nutnost stavby nového objektu pro zdravotnickou školu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj na novou zdravotnickou školu vypsal urbanisticko-architektonickou soutěž, do které se přihlásilo celkem 27 architektů a studií. Do druhého kola postoupilo šest nejlepších. O výsledku rozhodla porota, v níž byli nezávislí členové, kteří současně působí jako architekti a členové závislí, řádní členové z vedení kraje. Jako nejlepší bylo z šestice návrhů vyhodnoceno projektové a ideové řešení zdravotnické školy společnosti s ručením omezeným Petr Stolín architekt. „A právě s tímto architektem teď zahájíme jednání o uzavření smlouvy na zpracování projektové dokumentace na novou školu. Maximální nabídková cena nesmí překročit 43 milionů korun a očekáváme, že smlouvu bychom mohli podepsat nejpozději v říjnu tohoto roku,“ popisuje další vývoj náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík (Piráti).

Vítězné návrhy soutěže na novou podobu střední zdravotnické školy si bude moci od 27. do 30. srpna prohlédnout i veřejnost. „V těchto dnech budou vítězné návrhy ze druhého kola k vidění ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Posléze v libereckém obchodním domě Forum,“ přibližuje hejtman kraje.

Součástí návrhů v soutěži bylo i stanovení celkové předpokládané částky na stavbu. Ta se nyní odhaduje bez vnitřního vybavení na 630 milionů korun bez DPH. „Vítězný návrh by neměl tuto částku zásadním způsobem překročit,“ doplnil náměstek Zbyněk Miklík.

Pokud půjde vše podle plánu, nových prostor by se mohli žáci střední zdravotnické školy dočkat na podzim roku 2028. Samotná stavba je plánována na rok 2026. Kapacita školy má být až 750 žáků.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem Libereckého kraje

Štítky zdravotnictví, škola, vzdělání, Liberecký kraj, projekt, architekt, návrh, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

OK - lepší by tedy bylo stavět na pozemcích kolem křižovatky U Lomu, místo garáží, takhle na poli, nekompaktně, bez dopravní obslužnosti je to o něco horší, ale co už. Ale co se starou zdrávkou? Leží blízko ZUŠ, hodila by se pro její potřeby mnohem více než vzdálenější zámek (po nějaké základní rekonstrukci prostor).

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 15:25Odpovědět

Podoba plánované nové zdravotnické školy v Liberci je známa. Autorem návrhu je architekt Petr Stolín  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.