Počasí dnes14 °C, zítra9 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Místo dětí dělníci. Jabloneckou základku v ulici 5. května čeká roční rekonstrukce

Celkovou rekonstrukcí za více než 66 milionů korun projde v následujícím roce základní škola v ulici 5. května v Jablonci nad Nisou. Děti si ale od výuky neodpočinou, učit se budou v náhradních prostorách v Sokolí ulici a také v internátu střední školy ve Smetanově ulici.

Původně byla obnova školy rozdělena do tří samostatných etap, ty se ale jablonecký magistrát nakonec rozhodl spojit do jednoho velkého stavebního projektu. Ten bude probíhat celý školní rok včetně prázdnin.

Na začátku zamýšlel Jablonec nad Nisou jen rozšířit kapacitu školy a provést rekonstrukci prostor, které využívá pro svou práci Montessori oddělení. V roce 2022 pak město předložilo do programu ITI Liberec – Jablonec nad Nisou projektový záměr na modernizaci některých učeben a související řešení bezbariérovosti ZŠ 5. květen. „Při prohlídce budovy a po debatách s oddělením školství i vedením školy jsme došli k závěru, že musíme projektově připravit k rekonstrukci i zbývající část budovy. A tak vznikla 3. etapa,“ říká jablonecký náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti), který však se svými spolupracovníky pojal pochybnost, že by na realizaci jednotlivých etap stačily pouze letní prázdniny. „Po dohodě se školou i s pracovníky magistrátního oddělení školství se nám nakonec podařilo najít řešení, jak na celý školní rok a oboje prázdniny objekt předat stavbařům a všechny tři etapy sloučit do jedné,“ říká náměstek primátora.

„Výuka ve škole nebude ohrožená. Součástí ZŠ 5. května je také budova v Sokolí ulici, kde bylo dosud odloučené pracoviště MŠ Lovecká. To bylo možné zrušit, a do uvolněných prostor i do školní družiny se nastěhuje 2. stupeň z budovy v ulici 5. května. Třídy Montessori najdou azyl na celý školní rok v internátu Střední školy služeb a řemesel v jablonecké Smetanově ulici,“ popisuje náhradní prostory pro školní rok 2024/2025 Radka Poprová z oddělení přípravy a realizace investic jabloneckého magistrátu. Podmínkou stěhování do budovy v Sokolí byla výměna oken. Ta probíhá v těchto dnech a městský rozpočet vyjde na 3,3 milionu korun.

Cílem roční stavby je kompletní rekonstrukce školy v 5. květnu. „Ta se týká všech vnitřních rozvodů, podlah, omítek, podhledů, větrání, nové budou toalety i šatny. Práce pak završí vybavení moderním nábytkem. Rekonstrukce školy by měla být hotová do konce srpna 2025, přičemž po tomto datu ještě mohou pokračovat úpravy okolí budovy,“ dodává mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

„Na dvoře školy by měl vzniknout malý amfiteátr, nově řešené budou i vstupy pro žáky,“ vysvětluje náměstek Chuchlík. Podle jeho slov nyní kancelář architektů města intenzivně pracuje na podobě předprostoru školy. „Přístupy do školy budou bezbariérové, celá plocha před hlavním vchodem bude předlážděná, uvažuje se o vhodně zeleni i o úschovně kol. Před hlavní vchod už nebude možné vjíždět automobily,“ popisuje Pavlína Müllerová z kanceláře architektů města.

V současné době je před školou možné poněkud divoké parkování, které využívají jak zaměstnanci, tak veřejnost. Nebezpečný je tento stav hlavně ráno, kdy děti do školy přicházejí a část jich přiváží rodiče. „Abychom eliminovali bezpečnostní problémy, vytvoříme před školou K + R záliv,“ uzavírá náměstek Jakub Chuchlík.

Část projektu rekonstrukce školy se pak týká modernizace směřující k vylepšení způsobu a podmínek vzdělávání. „Předmětem modernizace jsou odborné učebny – školní dílny, přírodních věd, jazyků, IT a robotiky včetně kabinetů a skladů, modernizace školní kuchyňky a sborovny. Součástí projektu je i zajištění bezbariérovosti – tu splní výtah, příjezdové rampy a bezbariérová WC,“ vypočítává Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací.

Náklady na rozsáhlou stavbu lehce překročí 66 milionů korun včetně DPH, na část modernizace školy má město v programu ITI Liberec – Jablonec nad Nisou alokovaných 25,5 milionu korun. Žádost o dotaci podá na přelomu srpna a září.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Jablonce nad Nisou

Štítky školství, rekonstrukce, základní škola 5. května, Jablonec nad Nisou, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo dětí dělníci. Jabloneckou základku v ulici 5. května čeká roční rekonstrukce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.