Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Liberecká univerzita zahájila nový akademický rok, nejvíc studentů přibylo v technických oborech

S vyšším počtem studentů než loni vstoupila v tomto týdnu do nového akademického roku Technická univerzita v Liberci. Zapsalo se jich celkem 6827, což je o 415 více než loni. Největší nárůst zapsaných zaznamenala univerzita na dvou technických fakultách: mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a na fakultě strojní. Letos otevírá univerzita pro všechny své studenty nový volitelný předmět aktivní zálohy.

Největší nárůst počtu studentů zaznamenaly technické obory. „Na strojní fakultě se letos do prvních ročníků zapsalo 346 studentů, což je o 54 víc než loni, na fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií to bylo 193 studentů, což je o 23 více. Troufám si říci, že je za tím obrovské množství práce lidí z fakult, kteří objíždějí střední školy a technické obory propagují, protože v loňském roce zaznamenaly technické obory obrovský propad, který se teď podařilo zastavit,“ uvedl prorektor pro vzdělávání Miroslav Žižka.

Přestože jsou čísla oproti loňskému roku vyšší, dosahují teprve úrovně let 2018/2019. „České univerzity ročně opouští mezi 1000 a 1200 inženýrů, náročné studium totiž dokončí jen každý třetí student, který studium technických oborů započne. Zaměstnavatelé by ji ale potřebovali alespoň 2,5 krát víc,“ podotkl děkan strojní fakulty Jaromír Moravec s tím, že pokud bude nedostatek inženýrů trvat dalších několik let, může to přinést českému průmyslu obrovské problémy.

Volitelný předmět aktivní zálohy

Od nového akademického roku nabízí Technická univerzita Liberec novinku – volitelný předmět aktivní zálohy. Je určen všem studentům a studentkám. Probíhat bude formou armádního cvičení a studenti za jeho absolvování získají dva kredity. Od Armády ČR také finanční ohodnocení.

„Jsme si vědomi toho, že armáda potřebuje zálohy, vypsáním tohoto volitelného předmětu bychom mohli náboru pomoci. Navíc armáda nováčky odmění částkami přesahujícími 100 tisíc korun v prvním roce zařazení do aktivních záloh, což by mohlo být také motivační,“ podotýká rektor TUL Miroslav Brzezina.

„Armáda ČR nabízí mladým lidem možnost si teoretické znalosti, které získávají a získají během studia aplikovat do praxe v rámci výcviku v jednotce Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Liberec. Vlastní výcvik poryje i oblasti, ve kterých se setkávají atributy ze studijních oborů humanitních, ale i oborů zaměřených na technologie a technických oborů. Služba v aktivních zálohách pomůže studentům a studentkám rozvíjet schopnost reagovat na situace, kdy jsou vystaveni tlaku, nekonformním podmínkám a naučí je plnit stanovené úkoly s flexibilitou a v rámci týmu,“ vysvětluje ředitel Krajského vojenského velitelství Liberec (KVV Liberec) plukovník Tomáš Gubáš.

„Chceme podpořit studenty, kteří se rozhodli dát své schopnosti do služeb obrany naší země, velmi si toho vážíme. Vzhledem k válce na Ukrajině nabývá téma obrany republiky zásadního významu,“ říká prorektorka TUL Lenka Burgerová, sama členka aktivních záloh a zároveň garantka nového volitelného předmětu.

„Zástupci z KVV Liberec budou mít se zájemci o aktivní zálohy z řad studentů Technické univerzity Liberec informační schůzku ve středu 25. září v aule,“ dodává mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením TUL

Štítky vzdělání, TUL, Liberec, akademický rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita zahájila nový akademický rok, nejvíc studentů přibylo v technických oborech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.