Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Výstavba nového pavilonu učeben na libereckém gymnáziu F. X. Šaldy má zelenou

Stavba nového pavilonu učeben na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy může začít, Liberecký kraj jako investor podepsal smlouvu se zhotovitelem stavby společností Syner a získal také rozhodnutí o dotaci, která by měla činit zhruba polovinu z předpokládaných nákladů, vyčíslených na 211 milionů korun včetně DPH. Stavět by se mělo začít na podzim příštího roku, žáci by se v nových učebnách mohli začít učit už koncem roku 2026.

„Po podpisu smlouvy se společností Syner, kterou kraj vybral v březnu letošního roku, po kladném stanovisku k získání evropské dotace a změně územního plánu statutárního města Liberec již nic nebrání výstavbě pavilonu učeben na libereckém gymnáziu F. X. Šaldy. Celkové náklady činí dle smlouvy, kterou kraj podepsal se Synerem 10. října letošního roku, 211.080.710,30 korun včetně DPH a jde o částku jen za stavbu, není v ní zahrnuto vybavení,“ říká mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

„Díky novému pavilonu bude možné otevřít v každém ročníku čtyřletého gymnázia o třídu navíc. V současné době panuje zvýšená poptávka po všeobecném vzdělávání a současné kapacity škol, zejména v Liberci, nyní nedostačují. Tento projekt pomůže převis poptávky zmírnit,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Co mě však mrzí a kvůli čemu jsme nabrali oproti původnímu předpokladu zpoždění 8 měsíců, je zprvu zamítavý přístup statutárního města Liberec – a to tamního odboru územního plánování –, které mělo k návrhu Libereckého kraje o navýšení kapacity na Gymnáziu F. X. Šaldy gymnáziu připomínky. To, o co jsme statutární město Liberec žádali a měli jsme podloženo i posudkem Českého vysokého učení technického, ale dostávali jsme spíše zamítavé signály, nakonec prošlo. Já osobně změnu přístupu města vítám. De facto jsme se však vrátili k našemu původnímu plánu podpory všeobecného vzdělávání a ztratili tím čas,“ dodal hejtman.

Součástí projektu je výstavba samotného pavilonu gymnázia, demolice a vybudovaní propojovacího krčku, vznik komunikací a zpevněných ploch, přeložek inženýrských sítí, terénní úpravy, drobná architektura a úprava hřiště.

„V souladu s moderními trendy půjde o nenáročný, energeticky úsporný objekt s jižní stěnou bohatě prosklenou kvůli využití dobrého oslunění. Chybět nebude ani tepelné čerpadlo, zelená střecha a fotovoltaické panely, poprvé v rámci staveb kraje umístěné na fasádě budovy,“ vysvětluje mluvčí kraje.

Při výstavbě hodlá kraj uplatnit dodavatelský režim design & build neboli vyprojektuj a postav, který se v minulost osvědčil třeba při dopravních stavbách. „Dodavatelský systém design & build nám pomohl ušetřit nemalé finanční částky,“ potvrdil dosluhující náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík (Piráti). „V praxi to znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny zadávacích požadavků.“

Náklady na celý projekt jsou 211.080.710,30 korun včetně DPH, přičemž Liberecký kraj tento týden obdržel rozhodnutí o dotaci z Modernizačního fondu na podporu energetické účinnosti ve veřejných budovách a infrastruktuře. „K projektu již bylo vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace. Očekáváme, že bude činit 109.114.651 korun,“ doplnil Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

ŘEŠENÍ NOVÉHO PAVILONU GYMNÁZIA F. X. ŠALDY

Dispozičně naváže stavba na stávající chodbu gymnázia novým spojovacím krčkem. Ten vyústí u hlavního tříramenného schodiště s výtahem. Schodiště je navrženo se zrcadlem, procházejícím přes spodní tři podlaží. Tímto prostorem se přirozené osvětlení dostane i do budovy stávajícího gymnázia a schodiště s krčkem tak utvoří hlavní napojovací osu obou budov.

Vstup bude ze SZ nároží budovy přes závětří a zádveří. Samostatné schodiště povede do šaten a bude tak částečně plnit funkci hygienického filtru.

V 1. PP jsou navrženy šatny, kmenové učebny, sklad a posilovna se sportovními šatnami a sprchami, doplněná hygienickým zázemím.

V 1. NP bude přes prosklenou příčku zajištěn bezbariérový vstup, dále jsou zde navrženy učebny, kabinety a knihovna.

Ve 2. NP bude dispozice obdobná, doplní ji nový napojovací krček. Ve východním travé je navržen prostor pro výtvarnou výchovu.

Ve 3. NP jsou navrženy místnosti pro výuku, ale zejména technologická část (vzduchotechnika a místnost serveru vč. případné ústředny EPS a EVAK-ROZHL). Má zde být také částečně zastřešená střešní terasa z modřínového dřeva.

Ve všech podlažích je navrženo v samostatném traktu hygienické zázemí. Vedle něj je situováno požární schodiště, které skončí výstupem na terén v úrovni 1. NP.

Jižní fasáda bude v maximální míře vybavena okenními otvory a nástěnnými fotovoltaickými panely. Svislá poloha panelů zajistí lepší přijímání slunečního svitu zejména mimo léto. Severní fasáda je pak řešena naopak s minimálními rozměry oken, které však ještě umožní provoz speciálních učeben a kabinetů. Severní stěna bude připravena technicky na popnutí stálezelenými rostlinami (břečťan), střecha bude zelená extenzivní.

Velká pozornost bude věnována výplni oken, a to hlavně na J a V straně budovy. Ty je nutné upravit tak, aby nedocházelo k odrazům okolní krajiny a ptáci toto vnímali jako překážku v průletu a bylo zabráněno nárazům přeletujících ptáků do skleněných výplní. Vhodné je volit polepy nebo nejlépe realizovat metodu pískování na skleněných vyplní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Libereckého kraje

Štítky vzdělání, gymnázium, přístavba, Liberec, Liberecký kraj, Gymnázium F. X. Šaldy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nového pavilonu učeben na libereckém gymnáziu F. X. Šaldy má zelenou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.