Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Letní dětská univerzita je ohrožena, chybí na ni peníze

Čtvrtý ročník oblíbené Letní dětské univerzity v Liberci je vážně ohrožen, technické univerzitě na něj chybí peníze. Dosavadní provoz dvoutýdenního letního pobytového tábora byl financován z evropských fondů, poslední z nich však skončí 30. června a zatím není možné podávat projektové záměry pro nové programovací období.

Náklady jsou příliš vysoké na to, aby je organizátoři mohli přenést na rodiče, hledají proto sponzory, požádali o prodloužení projektu a o pomoc žádají i Liberecký kraj. 

Letní tábor se v Liberci poprvé uskutečnil v roce 2012 jako součást projektu Otevřená univerzita. Když skončil, pokračovala letní univerzita pro děti díky novému projektu Edutech, na který získala škola 26 milionů korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Díky tomu byly tábory pro účastníky zdarma včetně ubytování na vysokoškolských kolejích, stravy v menze a pomůcek pro badatelskou činnost. Určené byly hlavně dětem mimolibereckým, které neměly možnost zapojit se během roku do Dětské univerzity. Na tábor se sjížděly nadané děti z celé republiky, zájem byl vždy větší, než mohla univerzita uspokojit.

Hlavní náplní čtrnáctidenního pobytu na akademické půdě byla vždy vědecká práce odpovídající věku dětí. Studovaly v oborech strojírenství, robotika, programování, mikrobiologie a textilní design, inteligentní domácnost a loni přibyl obor analýza textilních struktur. Děti měly k dispozici univerzitní laboratoře. Na konci tábora musely zadanou práci i obhájit. Tábor ale nebyl jenom o práci a studiu, děti si užily také spoustu zábavy a sportu, navštívily iQLandii, sjely si Jizeru na raftu.

V prvním roce univerzitou v létě prošlo 40 dětí, v dalším roce 62 a loni už 73. Náklady na jednoho malého studenta se pohybovaly kolem 30.000 korun. "Pokud se nám podaří sehnat peníze, rádi bychom Letní dětskou univerzitu v létě otevřeli alespoň jako příměstský tábor," řekl vedoucí projektu Miloš Hernych.

Náklady na desetičlennou skupinu se podle odhadů budou pohybovat od 80.000 do 170.000 korun podle náročnosti na lektory, technické vybavení a materiál. I když se na projekt podaří sehnat peníze, počítají organizátoři s tím, že na kurz by měli přispívat i rodiče dětí. Stejný otazník ale visí podle Hernycha i nad šestým ročníkem celoroční Dětské univerzity, která se loni rozrostla o kurzy pro starší středoškoláky. Začít má v září, zatím ale nejsou peníze.

Zdroj: ČTK

Štítky univerzita, peníze, projekt, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní dětská univerzita je ohrožena, chybí na ni peníze  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.