Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Prázdniny! Dvanáct libereckých základek ukončilo školní rok

Více než polovina libereckých základních škol dnes ukončila školní rok. Zejména kvůli chystaným opravám školních budov dostaly děti v řadě škol v Libereckém kraji vysvědčení už dnes. Z dvaadvaceti městských škol v Liberci se dnes uzavřelo přesně dvanáct z nich. Žáci zbylých deseti budou muset do školy ještě v pondělí a úterý.

Nejnákladnější akcí v Liberci bude rekonstrukce kuchyně v ZŠ U Školy za 5,3 milionu korun. "Končíme dnes, protože technické práce začínají v pondělí. Mělo by se to stihnout do konce prázdnin," uvedla zástupkyně ředitele Jitka Vojčiniaková. Kuchyň už rekonstrukci nutně potřebovala. "Její zařízení je velmi staré. Vybavení, dlažba, rozvody vody i elektřiny jsou už historické a nebyla tam ani vzduchotechnika," uvedla zástupkyně. Zhruba tři čtvrtiny nákladů jsou určeny na stavební úpravy, zbytek na nové vybavení kuchyně.

PSALI JSME: Děti se více bojí reakce rodičů než samotného vysvědčení

V osmi libereckých základních školách se budou dělat protiplísňová opatření za bezmála šest milionů korun, rekonstruovat se budou i toalety v ruprechtické ZŠ Míru. "To souvisí s rozšiřováním kapacity," řekl Král.

V jablonecké ZŠ Arbesova mají děti prázdniny už od poloviny června kvůli zateplování budov. Práce za 30 milionů korun na škole začaly už loni. "Spočívaly v zateplení fasády šesti pavilonů včetně spojovacích krčků, výměně pásových oken za plastová, nahrazení boletických panelů vyzdívkami z tvárnic, vystavěla se rampa pro bezbariérový přístup před hlavním vstupem do školy a upravila zeleň," řekl náměstek primátora Lukáš Pleticha. Na akci město získalo evropskou dotaci 18 milionů korun. Menší opravy čekají i další školy.

V ZŠ Liberecká nechá město zmodernizovat prostory šaten, v ZŠ Mozartova ve Mšeně se bude upravovat kuchyň a v plánu je i oprava vzduchotechniky v kuchyni rýnovické ZŠ Pod Vodárnou. Nejvíce peněz do oprav školních zařízení letos v kraji investuje díky evropským dotacím Česká Lípa, zhruba 45 milionů korun. "Největší akcí je zateplení čtyř budov, základní školy Slovanka a mateřských školek Sovička, Šikulka a Roháče z Dubé za 37,6 milionu korun," uvedla mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Velkou opravu nedávno zahájily i třítisícové Hejnice na Liberecku, které s pomocí dotace zateplí pět budov své základní školy. I tam šly dneska děti do školy naposledy. Většina prací za bezmála 27 milionů korun by měla skončit do konce kalendářního roku. Čtrnáctitisícový Turnov letos provede jen menší opravy za šest milionů korun. Skoro polovina této částky se použije na stavební úpravy druhého patra v ZŠ Alešova.

S využitím ČTK

Štítky oprava, základní škola, kuchyně, Liberec, Liberecký kraj, Jan Roháč z Dubé, Lukáš Pleticha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny! Dvanáct libereckých základek ukončilo školní rok  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.