Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jaře se znovu budou testovat jednotné přijímačky na SŠ

Na jaře příštího roku se znovu budou testovat jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol, řekla včera v rozhovoru s ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Podoba povinných přijímacích zkoušek, s níž počítá aktuální návrh novely školského zákona, se zřejmě změní. Bude se o tom ještě jednat.

Podobně jako letos budou moci střední školy zdarma využít jednotných testů z češtiny a matematiky dodaných Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). V uplynulém školním roce se do toho zapojila zhruba polovina škol, v tom nadcházejícím se všechny školy budou moci znovu dobrovolně rozhodnout. "Způsob by měl zůstat rámcově stejný. Přesné podmínky zveřejníme v září, aby školy měly jasno," řekla Valachová.

Na ostrou kritiku školských odborů, odborné veřejnosti i samotných škol narazil současný návrh, aby si ředitelé škol mohli případně volit i jiného dodavatele testů nebo tvořit vlastní písemky. Rámcový předpis by jen upravoval jejich podobu. Je pravděpodobné, že se to změní. "Domnívám se jako právník i legislativec, že to není šťastné řešení. Měli bychom hledat skutečně jeden způsob a na něm se pak shodnout," řekla Valachová. 

Navrhovaná autonomie by podle ní vedla k popření smyslu toho, proč se k této změně přistoupilo. "A cílem jsou jednotné povinné zkoušky, které by mohly mít v budoucnu i pevně stanovenou minimální hranici pro přijetí. Jejich zavádění je potřeba sladit s reformou financování regionálního školství, ve hře je i určité přechodné období," dodala Valachová.

Zdroj: ČTK

Štítky přijímací zkoušky, Kateřina Valachová, ČSSD, CERMAT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jaře se znovu budou testovat jednotné přijímačky na SŠ  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.