Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká univerzita zahájila spolupráci s Němci

Technická univerzita v Liberci (TUL) dnes zahájila první fázi společného česko-německého projektu NANOMATCON zaměřeného na výzkum a vývoj v oblasti nanočástic a nanomateriálů. Projekt je jedním ze tří v Česku, který podporu z fondů Evropské unie v rámci programu Horizont 2020/Teaming získal.

Ze 169 podaných projektů vybrala Evropská komise jen 31, které v rámci první fáze dostaly peníze na zpracování podrobné studie. Teprve na jejím základě bude vybráno devět projektů, které dostanou peníze na realizaci.

Liberecká univerzita chce na projekt získat zhruba 600 milionů korun na výzkum a vývoj a především na nákup špičkových technologií. "Náš výzkum navazuje na historii TUL v oblasti výzkumu nanomateriálů, je ale zaměřen na zcela nové výzkumné směry, především z oblasti aplikací funkčních nanostruktur," řekl iniciátor projektu Lubomír Špaňhel. Liberečtí vědci chtějí podle něj vytvořit novou generaci nanomateriálů, jejichž "stavebními kameny" budou částice o velikosti pouhých pěti nanometrů.

Nové materiály by měly najít uplatnění v biomedicíně, energetice nebo telekomunikacích. Podmínkou je ale podle Špaňhela získání špičkových technologií, které dnes v Česku chybí a které umožní robotizovanou přípravu speciálních roztoků, a také laserovou 3D litografii. "Je to analogie 3D tisku, ale s revolučně jemnými detaily na úrovni sta nanometrů," uvedl Špaňhel. Pro tyto tisky chtějí liberečtí vědci vytvořit novou generaci nanoinkoustů a vyrobit materiály s tak jemnou strukturou, jaká zatím vyrobena nebyla.

Liberecká univerzita spolupracuje na projektu s německou průmyslově výzkumnou společností Fraunhofer-Gesellschaft a Česko-německou hospodářskou a obchodní komorou. "Výsledkem projektu bude excelentní univerzitní výzkumné pracoviště. Důležitá je i role Česko-německé komory, dalšího projektového partnera, který zajistí vazbu výzkumných aktivit na potřeby hospodářské sféry a pomůže s uplatněním výsledků v praxi," řekl ředitel libereckého Ústavu pro nanomateriály a pokročilé technologie Petr Tůma. Právě uplatnění výsledků výzkumu v praxi je jednou z klíčových podmínek pro získání dalších dotací.

Pokud liberecká univerzita splní podmínky první přípravné fáze, má velkou šanci získat další podporu. "Mohli bychom vybudovat společné výzkumné pracoviště se společností Fraunhofer-Gesellschaft," řekl ředitel výzkumu Miroslav Černík. Fraunhofer-Gesellschaft působí nejen v Německu, ale i v okolních státech, v Česku ale zatím pobočka chybí. "Firma Fraunhofer dodá nejen potřebné know-how pro náš výzkum, ale především využijeme její rozsáhlou síť vazeb v rámci průmyslových aplikací nových materiálů," dodal Černík.

Zdroj: ČTK

Štítky projekt, výzkum, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Česko, Evropská unie, Evropská komise, Fraunhofer-Gesellschaft, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita zahájila spolupráci s Němci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.