Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj ukončil projekt na podporu technického vzdělávání

Liberecký kraj ukončil projekt TechUp na podporu přírodovědného a technického vzdělávání. Akce za více než 50 milionů korun podpořila Evropská unie, prošlo jimi 16 500 žáků základních a středních škol. Díky penězům z evropských fondů získaly zapojené školy nové vybavení, připraveny byly různé kurzy, kroužky a programy.

V Libereckém kraji nebyl TechUp prvním podobným projektem, Liberecký kraj se na podporu technického vzdělávání zaměřuje dlouhodobě. Už v roce 2007 začala v kraji kampaň TechYES, na kterou navázal projekt NadoTECH. Projekt TechUp se ale od těch předchozích odlišoval zejména tím, že nebyl zaměřen pouze na propagaci technických a přírodovědných oborů. Zhruba 20 milionů korun šlo v rámci projektu do moderního vybavení škol. Třeba jablonecké Gymnázium Dr. Randy mohlo pořídit kvalitní odsávání pro chemickou laboratoř, Střední průmyslová škola v České Lípě zase nově vybavila fyzikální laboratoř.

Do projektu se zapojilo 29 středních škol zřizovaných Libereckým krajem, které připravily akce nejen pro své studenty, ale i pro žáky ze stovky základních škol. "Připraveno bylo více než 1000 projektových dnů, kdy se žáci v dílnách a laboratořích seznamovali s vybavením, které mnohdy není na základních školách k dispozici," řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). Děti ze základních škol mohly navštěvovat i 23 kroužků zaměřených na robotiku, textilní techniky nebo přírodní vědy, dalších 54 kroužků bylo určeno středoškolákům. Projektem prošlo bezmála 9500 žáků základních a více než 7000 středoškoláků.

V rámci projektu vznikla podle Losové i síť metodických center zaměřených na přírodovědné a technické obory a předměty, kde se mohou pedagogové středních a základních škol setkávat a vyměňovat si zkušenosti. Připraveny byly i vzdělávací kurzy, jimiž prošlo 235 pedagogů. Projekt sice 30. června skončil, metodická centra ale budou ještě tři roky fungovat. Pokračovat by podle Losové měla i spolupráce mezi základními a středními školami, kterou se podařilo za evropské peníze zahájit.

Propagace technického vzdělávání se vyplácí, důkazem může být Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci, která je v kraji nejobsazenější střední školou. V minulém školním roce byla naplněna z 94 procent a předstihla i gymnázia. Celkově v Libereckém kraji stejně jako v celé zemi studentů na středních školách ubývá. V uplynulém školním roce studovalo na 50 středních školách v kraji 16.320 mladých lidí, což bylo o pětinu méně než před pěti lety. Celková kapacita škol je podle krajského úřadu 28.599 žáků, v průměru taky byly školy obsazenyjen z 57 procent.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, projekt, střední škola, Evropská unie, základní škola, Alena Losová, Střední průmyslová škola, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj ukončil projekt na podporu technického vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.