Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do prvních tříd dnes nastoupilo více než tisíc prvňáčků

Pro 1243 dětí dnes začala nová etapa jejich života. Přesně tolik malých žáčků totiž v úterý nastoupilo do 47 prvních tříd napříč celý Libercem. Dětí je zhruba o 150 víc než loni, kdy školy otevřely 42 tříd. Kapacita základních škol v krajském městě se podle statistik ve srovnání s loňským rokem zvýšila o 547 míst.

Stavebními úpravami prošly kvůli zvýšení kapacity základní školy Švermova, Kaplického a náměstí Míru. "Navyšování kapacit jde ruku v ruce s posílením kapacity kuchyní," řekl primátorův náměstek Tomáš Kysela. Přes prázdniny se podle něj z časových důvodů nepodařilo realizovat stavební úpravy pro zvýšení kapacit a odvětrání strojovny bazénu v Základní škole Dobiášova a instalovat nové odvětrání kuchyně v ZŠ Sokolovská. "Tyto akce budou se zřetelem na plynulost provozu škol provedeny na sklonku roku," dodal Kysela.

Do stavebních úprav škol a také do zvýšení jejich kapacity investovalo letos město bezmála 46 milionů korun.

Bílí Tygři neporušili tradici a přivítali prvňáčky v novém školním roce

Na řadě škol čekalo na prvňáčky překvapení. Odchovanci Bílých Tygrů Michal Bulíř a David Kajínek navštívili v první den školního roku libereckou Základní školu U Školy, která dlouhodobě spolupracuje s klubem. Hráči v doprovodu tygřích maskotů měli milou povinnost přivítat v lavicích nové prvňáčky a také malé hokejisty ve 3. třídách, kteří na hokejovou školu přestoupili z jiných ZŠ.

S kapacitou škol nemuseli bojovat v Jablonci ani České Lípě. "Dětí ve třídách je ale víc," řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. Podle zápisu by mělo v Jablonci do 20 prvních tříd nastoupit 490 dětí, což je zhruba stejně jako loni. Podobné je to v České Lípě, kde podle mluvčí radnice Kristýny Brožové otevírají také 20 tříd, do nichž by mělo zasednout 499 dětí. V Jablonci a České Lípě investovaly radnice hlavně do modernizace a zateplení svých škol desítky milionů korun. Do základních škol v kraji bude v tomto školním roce chodit asi 37 tisíc dětí.

Více než 100 milionů korun investoval do oprav, modernizace a zateplení svých středních škol Liberecký kraj. K největším akcím patřila podle Dědkové rekonstrukce Střední školy gastronomie a služeb v Liberci za zhruba 39 milionů korun. Nové zateplené fasády a okna dostaly také gymnázium v České Lípě nebo střední škola ve Frýdlantu. Lepší podmínky uvítají dnes i studenty na gymnáziu v Jilemnici nebo domovech mládeže v Lomnici nad Popelkou, Vysokém nad Jizerou nebo Novém Boru. Letos do lavic krajských středních škol zasedne zhruba 16 tisíc studentů.

S využitím ČTK

Štítky základní škola, Liberec, střední škola, Česká Lípa, Jablonec, Švermov, Michal Bulíř, David Kajínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prvních tříd dnes nastoupilo více než tisíc prvňáčků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.