Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Vratislavice chystají netradiční školku. Bez plotů a s atriem

Dřevo, průhledné materiály, ale především žádné ploty a maximálně otevřené prostory pro děti. Chystaná mateřská škola pro Vratislavice nad Nisou navržená architektem Petrem Stolínem rozfoukává zaběhnuté představy o podobě zařízení pro nejmenší.

Není tajemstvím, že Vratislavice nutně potřebují další mateřskou školu. Zatímco Liberec se v minulosti vydal cestou tzv. kontejnerové školky, vratislavičtí se dočkají zcela revoluční stavby. „Školka má dvě samostatná oddělení po 25 dětech spojená objektem se společnými šatnami, jídelnou a zázemím pro zaměstnance. Tyto hmoty jsou nakonec ještě zabaleny vnějším pláštěm, který zároveň supluje oplocení vyhrazené plochy pro školku. Vzniklé vnitřní plochy atria a pochozí střechy jídelny tvoří venkovní hrací prostor dětí, kam mohou vstupovat přímo z obou pater učebny i prostoru spaní. Bělostná barva, subltilnost a průhlednost ve výrazu stavby má ztvárňovat jemný a křehký svět fantazie dětí,“ popisuje svůj návrh architekt Stolín, který stojí i za podobou Kulturního centra 101010.

I tentokrát přichází s návrhem, který je v našich krajinách jedinečný. A pro inspiraci šel až do dalekého Japonska. Vzorem mu byl japonský architekt Takaharu Tezuka, který realizoval svůj návrh školky v Tokiu. Jeho stavba zaujme na první pohled – oválný půsorys, stromy prorůstající budovou, téměř žádné dveře. Podobné prvky najdeme i ve Stolínově návrhu. „Prostor pro děti je otevřený a komponované průhledy oken jim neustále zajistí kontakt s exteriérem i s protějším oddělením,“ vysvětluje Stolín, který při návrhu vycházel z vlastní zkušenosti s tvorbou prostoru. Mnoho inspirace získal z filozofického postoje současné japonské architektury, najdeme však i inspiraci téměř platónskou. Známé Podobenství o jeskyni připomíná Stolínova hlavní myšlenka stavby: „Vytvořit vlastní bezpečný svět dětí chráněný od okolí, které pouze tušíte přes průsvitný plášť.“

Budova školky je v základu dřevostavba s montovaným fasádním pláštěm. Vyrůst by měla na Nové Rudě hned za budovou střední umělecké školy v blízkosti ulice Donská. Městský pozemek, který byl určen pro výstavbu tohoto typu stavby, je z jeho větší části vyhražen jako veřejně přístupná zeleň, místo školky jasně vymezuje územní plán. „Okolí není hustě osídleno, tudíž školka je zasazena v pohledech převážně v zeleni, konfrontuje pouze mohutnou starou budovu, kterou vyvažuje svou jemností,“ doplňuje Stolín, který by rád pracoval s různě transparentními a luminescentními vrstvami.

Pokud vše půjde podle plánu, školka, která by měla stát 20 milonů korun, přivítá první děti ve školním roce 2017/2018.

Autoři | Foto vizualizace

Štítky Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Petr Stolín, architekt, inspirace, Liberec, Takaharu Tezuka, Japonsko, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislavice chystají netradiční školku. Bez plotů a s atriem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.