Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Liberec plánuje vytvoření přehledu kvality základních škol

Rodiče libereckých dětí by už brzy měli mít lepší přehled o kvalitě základních škol, které navštěvují jejich potomci. Vedení města chce nechat zpracovat detailní analýzu všech základních škol v Liberci složenou z jednatřiceti kritérií. Přehled by měl podle náměstka primátora Ivana Langra (Změna pro Liberec) nastartovat objektivní debatu nad kvalitou vzdělávání v Liberci.

„V minulých týdnech jsem pečlivě sledoval diskuzi nad stavem našich základních škol a pochopil jsem, že pocity řady lidí se v mnohém liší od mých zkušeností a poznatků a také od názoru školní inspekce. Chystaný přehled by tedy měl představit naše školy v plné šíři, takže se každý bude moci opřít o objektivní a měřitelné údaje a vyhodnotit si, jak si jím vyhlédnutá škola skutečně stojí v porovnání s ostatními,“ popsal význam připravovaného projektu náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Rodiče by v přehledu měli najít jednatřicet různých kritérií z kategorií pedagogický sbor, vzdělávací proces, školní klima, zázemí školy a škola, její zřizovatel a financování. „Pokusili jsme se zapracovat co nejvíce kritérií, aby se v nich našel opravdu každý rodič. Zájemci tak v přehledu najdou nejen kvalifikovanost sboru, jeho věk i genderové složení, nasazení a způsob výuky cizích jazyků či využívání inovací a alternativních trendů, což patrně zajímá většinu lidí, ale také testování klimatu sborovny i tříd, angažmá odborných profesí v pedagogice a psychologii, způsoby komunikace školy s rodiči či průměrné náklady na kroužky a další aktivity,“ dodal náměstek.

Součástí přehledu budou také aktuální zprávy České školní inspekce, které jsou na školách prováděny v šestiletých cyklech. „Každého, kdo dnes hořekuje nad kvalitou libereckých základních škol, se vždycky hned ptám, zda už četl inspekční zprávy inspekce. A zatím jsem se nesetkal s nikým, kdo by tak činil. Přitom je z nich patrné, že nemáme nekvalitních škol,“ uzavřel náměstek.

Samotný přehled bude každý rok aktualizován. Kdy by měla být hotova první verze, není zatím jasné.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, základní škola, Ivan Langer, Česká školní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec plánuje vytvoření přehledu kvality základních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.