Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muzeum v Liberci získalo vzácnou motoristickou trofej z roku 1900

Severočeské muzeum v Liberci získalo jednu z nejstarších automobilových trofejí, které jsou dochovány v České republice. Ocenění z března 1900 má podobu masivní medaile z ryzího stříbra s oboustrannou ražbou o průměru sedm centimetrů. Ocenění získal v závodech na francouzské Riviéře liberecký baron a průkopník motorismu v tuzemsku Theodor von Liebieg. Novináře o tom dnes informoval ředitel muzea Jiří Křížek.

"Majitel, který si přál zůstat v anonymitě, medaili zakoupil před několika lety na veřejné aukci a nakonec se rozhodl nezištně darovat cenný umělecký předmět do sbírek našeho muzea," uvedl ředitel.

Pod návrhem přední strany medaile s tehdy oblíbeným motivem spoře oděné múzy na malém automobilu, takzvané voiturettě, je podepsán francouzský sochař a rytec Charles Pillet. "Je autorem medaile pro světovou výstavu v Paříži z roku 1900 nebo sad mincí pro několik evropských států z počátku 20. století," uvedl Křížek. Kompletaci návrhu a výrobu stříbrné medaile měl na starosti další známý francouzský medailér Alphonse Desaide, jehož dílo lze dohledat ve sbírkách mnoha světových muzeí.

O existenci medaile se muzeum dozvědělo při přípravě knihy o historii šlechtických automobilů nazvané Zámek s vůní benzínu, kterou letos společně vydaly Národní památkový ústav, Národní technické muzeum a nakladatelství Mladá fronta. V knize jsou nejen texty o historii motorismu, ale také 270 autentických historických fotografií ze šlechtického prostředí, které jsou v naprosté většině zveřejněny poprvé.

Autoři | Foto Severočeské muzeum v Liberci

Štítky muzeum, Jiří Křížek, Liberec, Theodor von Liebieg, Severočeské muzeum v Liberci, Česko, Francouzská riviéra, Charles Pillet, Světová výstava, Alphonse Desaide, Paříž, Národní technické muzeum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Liberci získalo vzácnou motoristickou trofej z roku 1900  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.