Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Další město připravilo projekt na podporu řemesel pro školáky

Česká Lípa chce podpořit zájem o řemesla a technické obory. Ve všech základních školách s výjimkou jediné už obnovili dílny a pracovní vyučování. Teď radnice připravila projekt Rok šikovných rukou 2016, který má dětem ukázat, co mohou vlastníma rukama vytvořit a že se jimi mohou v budoucnu dobře uživit. Řemeslo není ostuda, řekla dnes na zahájení projektu novinářům českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD). Do projektu se vedle škol zapojili i místní zaměstnavatelé, kterým na trhu práce lidé zruční a šikovní chybí.

V rámci projektu chce radnice podpořit pracovní vyučování na základních školách a exkurze ve výrobních podnicích. Připravena je i soutěžní přehlídka vytvořených výrobků a předmětů, jejichž autory budou děti nejen ze základních, ale také z mateřských škol. Projekt podle Žatecké město prakticky téměř nic nestojí. "Školy mají vybavené dílny, firmy a podnikatelé nám nabídli materiál. Nějaké peníze nás budou stát ceny, vyřešit musíme dopravu školáků do podniků," dodala Žatecká.

Třeba na Základní škole Pátova obnovili dílnu a pracovní vyučování už v minulém školním roce. "Nečekali jsme na výzvu ministerstva nebo města," řekl ředitel školy Petr Jonáš, který sám v dílnách učí. Kvalifikovaní pedagogové v tomto oboru školám chybí. "Já vcelku manuálně zručný jsem, dělám leccos kolem domu, něco jsem tam vybudoval a tudíž se cítím na to základy dovedností předávat i dětem. Jsou to opravdu jen základy, protože děti přicházejí vcelku málo vybavené a bez větších zkušeností, takže bývám rád, že se nikdo nezranil, něco si neuříznul, nerozklepl palec kladívkem," poznamenal učitel.

V dílnu se proměnily prostory, které byly dlouho odkladištěm nepotřebného materiálu. Úpravy financovalo město, na nářadí a ochranné pomůcky získala škola dotaci 220.000 korun z ministerstva. Ponky škola kupovat nemusela, zachovaly se původní, jen je dala zrenovovat. "Je to poválečná kvalita, bytelná ocelová konstrukce a na ní masivní dřevěná deska, ještě budou pár desítek let sloužit," uvedl ředitel. Překvapivý je podle něj zájem školáků - zatímco tělocviku se mnozí vyhýbají, práce jim nevadí. "Mohou tam uplatnit i tvořivost a vlastní myšlení," dodal ředitel.

Autoři

Štítky projekt, dílna, Česká Lípa, základní škola, Romana Žatecká, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další město připravilo projekt na podporu řemesel pro školáky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.