Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

iQLandia oslavila druhé narozeniny a představila tři nové expozice

Liberecké science centrum iQLandia má tři nové expozice Talent!, Kosmo a TULaborka, které vybudovalo díky padesátimilionové dotaci z evropských fondů. Připravuje i další projekty. Rozvoj je nutný, pokud chce centrum uspět v konkurenci. Vzniknout by měly nové laboratoře pro chemii a biologii a dílny pro určitý segment prací, řekl u příležitosti druhého výročí otevření centra jeho ředitel Pavel Coufal.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice za přispění evropských peněz vybudovány. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Veřejnosti se park za čtvrt miliardy korun otevřel na konci března 2014 a od té doby jím prošlo přes 860 tisíc návštěvníků.

IQLandia je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Libereckém kraji. Loni centrum navštívilo 365 tisíc lidí, dalších 51 tisíc přišlo do planetária a 82 tisíc do iQParku, který je určen mladším dětem. "Jsme s tím velmi spokojeni, třetinu návštěvníků tvoří školní děti," řekla předsedkyně expertní rady centra Lidie Vajnerová. Zhruba 18 procent návštěvníků tvoří obyvatelé Libereckého kraje, více než polovina těch, kteří centrum loni navštívili, přijela z ostatních regionů Česka.

Zhruba 27 procent návštěvníků iQLandie tvořili loni cizinci. "Sedm procent návštěvníků přijelo z Německa, zhruba osm procent z Polska a budeme se snažit, aby se tento podíl zvyšoval," řekla Vajnerová. I proto mají podle ní exponáty popisky nejen v češtině, ale také v angličtině, němčině a polštině. "Děláme i science show v němčině a angličtině a rádi bychom i v polštině, až získáme nějakého dobrého polsky mluvícího lektora," dodala Vajnerová.

Právě návštěvníci pomáhají výraznou měrou financovat provoz libereckého centra. Zatímco v zahraničí tvoří podle Vajnerové vstupné zhruba 40 procent příjmů podobných center, v Liberci kryje 71 procent provozních nákladů. "Dvanáct procent představují dary a 16 procent výnosy z komerční činnosti, kterou nám ale vyčítají," poznamenala Vajnerová. Centrum se podle ní ale bez komerčních pronájmů na firemní akce neobejde, veřejné finance představují sotva procento příjmů. V zahraničí je přitom provoz podobných center financován veřejnými penězi zhruba z jedné čtvrtiny.

„Na rozdíl od zahraničí, kde jsou podobná centra financována téměř z 25 % ze státního rozpočtu, v Čechách se stále žádný přijatelný model nenašel,“ potvrdil ředitel iQLandie Pavel Coufal.

Autoři | Foto iQLandia

Štítky Lidie Vajnerová, Česko, Liberec, Liberecký kraj, Brno, Plzeň, Ostrava, Centrum Babylon Liberec, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

iQLandia oslavila druhé narozeniny a představila tři nové expozice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.