Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českém ráji mají návštěvnické centrum s interaktivní expozicí

V Českém ráji mají nové návštěvnické centrum. Jde o osmý Dům přírody v republice a první v Libereckém kraji. Centrum vzniklo přestavbou bývalé školy v Dolánkách u Turnova za 34,8 milionu korun. Jeho nejzajímavějším prvkem je interaktivní přírodovědná expozice. Novinářům to dnes při slavnostním otevření řekl Radek Hromádka, ředitel Ekocentra Oldřichov v Hájích, které Dům přírody provozuje.

Expozice je rozdělená do osmi tematických částí, každá hravým způsobem přibližuje některý z ekofenoménů Českého ráje. "Ať už jde o pískovcová skalní města, bývalé sopky, lesy, louky a mokřady nebo o vliv člověka na zdejší krajinu," uvedl Hromádka.

Návštěvníci například uvidí, jak vznikal hrad Trosky. "Máme i akvárium s místními rybami, hodně interaktivních věcí. Třeba děti asi hodně ocení tablety s kvízovými otázkami," uvedla provozní Jana Maryšková. Právě děti zřejmě budou nejčastějšími návštěvníky. Maryšková si na vlastních dětech vyzkoušela, že by je mohla expozice zaujmout. "Mám tři děti a vydrží tam dlouho, dvě hodiny o nich nevím," dodala. Jednotícím prvkem expozice je sokol stěhovavý, který patří mezi symboly Českého ráje. Návštěvníci se dozví třeba to, že letící sokol je desetkrát rychlejší než běžící člověk.

V Domě přírody je také konferenční místnost pro 50 lidí. "Do budoucna bychom chtěli nabídnout výukové programy pro školy," uvedl Hromádka. Centrum bude propagovat místní výrobky a lidé se dozvědí, kam vyrazit za výlety do Českého ráje. Do několika týdnů má vzniknout i miniexpozice turnovského muzea. "Bude tam jednak část exponátů, které budou upozorňovat na naše aktivity a naše akce. Zároveň tam budou nějaké naše výjimečné exponáty, které budeme průběžně obměňovat. Nejprve to budou minerály. Chceme jimi upozornit na Geopark Český ráj," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Hromádka odhaduje, že na provoz budou ročně potřebovat 1,4 milionu. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR by se na nákladech měla podílet částkou 480 tisíc korun. Město Turnov možná přidá 200 tisíc korun, zastupitelé o tom budou rozhodovat na konci dubna. Na zbytek si bude muset návštěvnické centrum vydělat.

Dům přírody bude otevřen celoročně. "Předpokládám, že přijdou všichni, kteří se chtějí poutavou formou dozvědět něco o Českém ráji. V ideálním případě by se toto místo mohlo stalo výchozím místem pro návštěvníky Českého ráje," dodal Hromádka. Dům přírody vznikl díky ebropské dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Stojí u železniční stanice. Poblíž je cyklostezka Greenway Jizera, po níž podle monitoringu návštěvnosti ročně projede kolem 100 tisíc lidí. Dolánky jsou také oblíbenou cílovou stanicí pro vodáky sjíždějící Jizeru. V blízkosti je navíc Dlaskův statek, kde je expozice turnovského muzea.

Autoři

Štítky Český ráj, dům, příroda, Liberecký kraj, Oldřichov v Hájích, Dolánky u Turnova, muzeum, Trosky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém ráji mají návštěvnické centrum s interaktivní expozicí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.