Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Náklady na žáka sklářské školy se pohybují kolem 20 tisíc korun, ministerstvo chce podpořit školy

Mimořádnou podporu pro sklářské obory od školního roku 2016/2017 slíbila při dnešní návštěvě v Libereckém kraji ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). O jakou částku půjde, zatím říct nedokázala. V programu na podporu odborného vzdělávání je podle ní 200 milionů korun. Určen je na podporu víceoborových tříd a takzvaných malooborů, kde je méně studentů, než stanovují normativy, a náklady na vzdělání studentů jsou tam tak vyšší.

Valachová ocenila, jak Liberecký kraj dokázal i přes úbytek žáků udržet tradiční sklářské obory. "Liberecký kraj dokázal skloubit regionální specifika, což rozhodně sklářství je, se vzděláváním a přípravou, ale také ve spolupráci se zaměstnavateli," řekla novinářům Valachová. Chce, jak řekla, více ocenit kraje, které mají v oblasti řemesel konkrétní výsledky. "Dotační program bude významně změněn z hlediska preferencí a právě sklářství v Libereckém kraji bude podpořeno více, než bylo v minulých letech," uvedla.

Mimořádnou podporu sklářských škol by kraj uvítal, finančně je totiž udržení těchto oborů velmi náročné. "Náklady na jednoho žáka ve sklářských oborech v maturitním oboru činí 17 400 korun, v učebním oboru dokonce 20 tisíc korun ročně z hlediska provozního příspěvku z rozpočtu Libereckého kraje. Náklady na studenta gymnázia jsou, pro srovnání, pod 10. tisíc korun ročně," řekl vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček. Samostatně jsou podle něj financovány sklářské hutě. "Jedná se o částku přesahující sedm milionů korun ročně," dodal.

V Libereckém kraji jsou tři sklářské školy - v Kamenickém Šenově, Novém Boru a Železném Brodu. Dohromady na nich podle zjištění studuje zhruba 670 žáků, z toho 285 sklářské obory. Ty nabízí také Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, kde studuje sklářství dalších šest mladých lidí. Navzdory demografickému vývoji studentů ve sklářských oborech v posledních letech pomalu přibývá. Podle ředitelů pomáhá stipendijní program kraje a také oživení sklářského průmyslu.

Třeba na sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově, která je nejstarší sklářskou školou v Evropě a letos slaví 160 let svého založení, studuje 75 žáků. Ještě před dvěma lety jich bylo sotva 60. "A bude jich přibývat, v prvním ročníku máme 30 studentů a do budoucího prvního ročníku už máme 27 zápisových lístků a vyhlašujeme ještě třetí kolo přijímacího řízení," řekla dnes asistentka ředitele školy Romana Karbanová. Ještě před několika lety se škole nedařilo třídy naplnit ani šesti koly přijímaček. "Zájem roste, pomáhá nám i spolupráce, kterou jsme navázali s podniky, jako je Preciosa, Crystalex nebo Ajeto," dodala Karbanová.

Štítky Liberecký kraj, Kateřina Valachová, ČSSD, sklářství, Kamenický Šenov, Preciosa, Crystalex, Střední škola řemesel a služeb, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady na žáka sklářské školy se pohybují kolem 20 tisíc korun, ministerstvo chce podpořit školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.