Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Ministerstvo zamítlo rozšíření gymnázia v Jablonci, kraj se odvolá

Ministerstvo školství zamítlo na začátku dubna návrh na otevření šestiletého oboru na jabloneckém Gymnáziu U Balvanu. Liberecký kraj jako zřizovatel školy si proti tomuto rozhodnutí podá rozklad, neboť podle něj zásadním způsobem omezuje existenci této školy. Novinářům to po mimořádném jednání rady sdělila mluvčí kraje Markéta Dědková.

"Negativní rozhodnutí je opřeno o koncepční dokumenty resortu, které dlouhodobě nepodporují víceletá gymnázia, avšak v potaz neberou jednotlivá krajská specifika," uvedla Dědková. Podíl víceletých gymnázií v Libereckém kraji je podle ní ve srovnání s ostatními kraji jedním z nejnižších a šestiletý studijní obor je pouze na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci.

Gymnázium U Balvanu se 70letou tradicí ještě před několika lety nabízelo osmiletý obor, předchozí vedení kraje ho ale ukončilo. V současné době má škola 230 studentů na čtyřletém gymnáziu a v posledních čtyřech ročnících dobíhajícího osmiletého gymnázia. Podle ředitele Jiřího Kozlovského by po skončení osmiletého gymnázia byla další existence školy nemyslitelná, pokud by zůstaly jen čtyři třídy čtyřletého gymnázia. "Vždy musí být nějaká kombinace dvou oborů," uvedl již dříve ředitel.

Gymnázium chce otevřít šestiletý obor se zaměřením na francouzský jazyk a přírodovědné předměty, což by mělo umožnit plně využít kapacitu školy. "Zájmem Libereckého kraje je školu zachovat a zejména umožnit jí připravovat další úspěšné absolventy, škola na to má kapacitu. Zaměření na francouzský jazyk a zejména přírodovědné předměty prozatím v kraji chybí," uvedla po dnešním jednání rady krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). Otevření šestiletého oboru na gymnáziu v této podobě podporuje podle Dědkové místní hospodářská komora, proti jsou francouzské kulturní instituce a spolupracující vysoké školy.

Autoři | Foto TV RTM

Štítky Liberecký kraj, Jablonec, Gymnázium U Balvanu, Liberec, Alena Losová, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zamítlo rozšíření gymnázia v Jablonci, kraj se odvolá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.