Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Nabídka dotovaných táborů pro předškoláky roste

V Jablonci nad Nisou přibývá dotovaných příměstských táborů pro předškolní děti a prvňáky. Město od roku 2009 přispívá rodinám na prázdninový pobyt dětí stokorunou denně, nejvíce mohou získat 500 korun. Zatímco v prvním roce nabízelo prázdninový program pro předškoláky pět organizací, letos se jich přihlásilo rekordních 23, řekl náměstek primátora Pavel Svoboda (ČSSD). Děti mohou strávit týden třeba na in-line bruslích, na kole, na tenisovém kurtu, v malířském atelieru, ale i při vědeckých experimentech.

V městském rozpočtu je na příspěvky vyčleněno 210 tisíc korun, z toho dvě třetiny pro předškoláky a třetina pro prvňáky. "O příspěvek magistrátu mohou požádat rodiče dítěte ve věku od tří do sedmi let, které se účastní příměstského tábora minimálně čtyři hodiny denně," řekl Svoboda. Na příspěvek mají podle něj nárok jen rodiče dětí, které v tomto školním roce navštěvovaly některou z místních městských či soukromých mateřinek nebo první třídu a mají trvalé bydliště v Jablonci. K žádosti je nutné doložit potvrzení o docházce a bezdlužnosti vydané mateřskou či základní školou.

Hlavním důvodem podpory pobytů je uzavření městských mateřských škol o prázdninách. Všechny školky budou otevřené jen do 10. července, pak se budou střídat. Od 25. července do 5. srpna budou ale všechny mateřinky ve městě uzavřené. "Je potřeba provádět údržbové práce na školních budovách a jindy než v době prázdnin to není možné," vysvětlila mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Na magistrátu už zjišťují zájem rodičů o školku během prázdnin. "Podle zájmu volíme školku, která má odpovídající kapacitu a připravujeme harmonogram," doplnila vedoucí školství Zdeňka Květová.

Jablonec je od roku 2008 držitelem ocenění ministerstva práce a sociálních věcí Obec přátelská k rodině. Podpora letních pobytů je jen jednou z mnoha aktivit města. Rodinám s dětmi nabízí třeba i levnější víkendové cestování městskou dopravou. Od února je každou první neděli v měsíci rodinné vstupné v městském kině Junior za polovinu. "Jablonec nabízí rodinám i další zvýhodnění, v létě je to například rodinná vstupenka na Sluneční louku u plaveckého bazénu," dodala Hozová.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, Pavel Svoboda, rodina, ČSSD, magistrát, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabídka dotovaných táborů pro předškoláky roste  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.