Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zrušení výchovného ústavu v Chrastavě: Ministryně Valachová naletěla paní ombudsmance, říká Zeman

Dnešní rozhodnutí ministryně školství vítá starosta Chrastavy Michael Canov (SLK). Zrušení výchovného ústavu je podle jeho vyjádření krokem správným směrem. K napjaté situaci v Chrastavě se dnes vyjádřil také prezident republiky Miloš Zeman, který radost ze zrušení příliš nesdílí. Podle něho ministryně naletěla ombudsmance Anně Šabatové.

„Ministryně Valachová v dobré vůli naletěla paní ombudsmance Šabatové, jejíž rady se vyznačují tím, že kdokoli je přijme, ten se dopustí chybného rozhodnutí,“ odpověděl prezident Miloš Zeman na dotaz novinářů při dnešní návštěvě arménského Jerevanu.

Zrušení výchovného ústavu v Chrastavě je do určité míry výhrou, uznává starosta města Michael Canov. Problémy tím ale končit nemusí. "Pro nás je to krok správným směrem. To nejhorší se odstraní, ale úplně nejásám. Zůstanou tady problematické děti do 15 let a i tam by měl být nějaký režim a zodpovědné vedení," řekl.

Rozhodnutí ministryně Valachové o zrušení výchovného ústavu v Chrastavě je podle liberecké zastupitelky za KSČM Dany Lysákové neuvěřitelné a trestuhodné. Sama v ústavu 15 let pracovala a podle svých slov k němu má stále blízko. „Místo nápravy dosavadních chybných kroků šmahem zlikviduje léta budovaný systém důležitého etopedického zařízení a neuvěřitelnou systematickou práci všech, kteří se na ní v tak náročném zařízení dlouhé roky podíleli. Je další ostudnou ministryní ČSSD, která na tomto ministerstvu nemá co dělat, neboť rozhodně nezvládá řízení svého rezortu,“ shrnula Lysáková.

Nečekané rozhodnutí o zrušení výchovného ústavu v Chrastavě oznámila ministryně školství dnes na tiskové konferenci. Ve městě zůstane podle ní jen dětský domov se školou. Chlapci starší 15 let se přestěhují do jiných výchovných ústavů, kde budou od září pokračovat ve vzdělávání. 

O kauze chrastavského výchovného ústavu jsme psali

AUDIO: Nečekané rozhodnutí ministryně školství. Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen
Chrastava má strach z dalšího vývoje ve výchovném ústavu 
Výchovný ústav v Chrastavě měl porušovat práva dětí

Foto Milada Dimoliosová

Štítky Chrastava, Miloš Zeman, Anna Šabatová, Michael Canov, ministr školství, Jerevan, KSČM, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení výchovného ústavu v Chrastavě: Ministryně Valachová naletěla paní ombudsmance, říká Zeman  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.