Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ministryně školství navštíví v Chrastavě ústav, který kritizuje

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dnes navštíví výchovný ústav v Chrastavě u Liberce, který kritizuje. Podle mínění ministerstva tam docházelo k nepřijatelnému zacházení s jeho chovanci a plánovalo odvolat ředitelku Markétu Sochorovou, která ještě předtím rezignovala.

Vedením zařízení ministerstvo na konci května dočasně pověřilo Soňu Cpinovou, změny provedené v ústavu ale narazily na odpor místních lidí. Po zmírnění pravidel se obávali o svou bezpečnost. Ministryně školství se minulý týden rozhodla vyhrocenou situaci vyřešit zrušením výchovného ústavu. Skončí k 1. září.

V Chrastavě zůstane jen dětský domov se školou. Vyhrocení situace považuje ministryně za zbytečné, klade ho za vinu bývalé ředitelce Sochorové. Ve městě si naopak myslí, že vše rozpoutala Valachová. V minulosti byly do ústavu umisťované děti, které užívaly drogy nebo páchaly trestnou činnost, včetně násilné. Podle aktuálního zjištění ministerstva práce a sociálních věcí tam drtivá většina umístěných chlapců nepatří. Pouze tři mladiství měli nařízenou ochrannou výchovu, kterou soud může nařídit po spáchání trestného činu.

Valachová se dnes v Chrastavě zúčastní i mimořádného jednání městského zastupitelstva, jeho jediným bodem je projednání situace v ústavu.

Autoři | Foto MŠMT

Štítky Chrastava, ministr školství, Kateřina Valachová, ČSSD, Liberec, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministryně školství navštíví v Chrastavě ústav, který kritizuje  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.