Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Nová expozice liberecké iQLandie vrací návštěvníky do minulosti

Nová expozice libereckého science centra iQLandia vrací návštěvníky do minulosti. Představuje překonané vynálezy, které se ještě nedávno používaly a dnešní děti je často vůbec neznají. Překonané (?) vynálezy nahradily expozici Tajné zbraně II. světové války. Nová expozice zůstane v centru další dva roky a bude se obměňovat. Pomoci s tím mohou i návštěvníci. Pokud by našli doma nějaký zajímavý překonaný předmět mohou ho do iQLandie přinést.

"Jsou tady vynálezy, které se používaly v minulých staletích, zejména ale po druhé světové válce. Dnes už se nepoužívají a mnoho dětí si ani neumí představit, co ten přístroj či nástroj umí a k čemu se vlastně používal," řekl dnes k nové expozici ředitel iQLandie Pavel Coufal, který je autorem projektu. Expozici tvoří několik oddělení. "Je tu garáž, kde jsou různé přístroje a strojky, které byly dříve v každé garáži, včetně nářadí. Je tu obchod s pultovým prodejem a starou pokladnou na kliku. Pak je tady oddělení škola a úřad, kde představujeme různé staré mechanické kalkulačky, které se mimochodem vyráběly i v Liberci," doplnil.

Hned první oddělení ale přenese návštěvníky prostřednictvím projekce až do období Rakouska-Uherska. "Tuto éru jsme si vybrali zcela záměrně. Připomínáme si jí nejen 100 let od úmrtí císaře Františka Josefa I., ale hlavně rozmach vědy a techniky, který za jeho života české země a vlastně celý svět zažily. Když začínal vládnout, tak se teprve rozjížděly první vlaky, když zemřel, byla tu rozvinutá telegrafní síť a vzduch ovládla letadla," řekl Coufal. V 19. a 20. století dali podle něj Češi světu takové vynálezy jako lodní šroub, Kaplanovu turbínu, obloukovou lampu se samočinnou regulací nebo třeba první koněspřežnou dráhu v Evropě.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Veřejnosti se park za čtvrt miliardy korun otevřel na konci března 2014 a od té doby jím prošlo už více než milion návštěvníků. Jeho návštěvnost podle Coufala stoupá. "Letos je asi o pět procent vyšší než loni," dodal.

Autoři | Foto iQLandia

Štítky vynález, druhá světová válka, IQLANDIA, František Josef I., Liberec, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová expozice liberecké iQLandie vrací návštěvníky do minulosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.