Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Bývalý Sovětský svaz, Polsko i Indie. Na TULku se hlásí čím dál více cizinců

Liberecká Technická univerzita láká čím dál více cizinců. Přibývá studentů ze zahraničí, zejména z bývalého Sovětského svazu, Slovenska a Polska. Do Liberce míří také studenti z Turecka, Indie, Vietnamu, Pákistánu a jiných asijských zemí. V nadcházejícím akademickém roce bude na TULce studovat 539 cizinců, což je zhruba osm procent z celkového počtu.

Technická univerzita navíc letos přivítá 110 studentů na stážích v rámci projektu Erasmus. "U evropských programů je nejlepší vizitkou, že studenti, kteří už tady byli, byli spokojeni, a když se vrátí domů, tak se vlastně stanou ambasadory naší univerzity," řekla vedoucí zahraničního oddělení univerzity Lucie Koutková.

Do určité míry to podle ní funguje také u studentů, kteří studují v angličtině a přicházejí do Liberce zejména z jihovýchodní Asie. Příchod studentů ze zemí mimo Evropskou unii však podle ní komplikuje složité získávání víz, i když se s tím škola snaží studentům pomoci.

Přilákat další studenty ze zahraničí by podle rektora Zdeňka Kůse mohlo pomoci i zařazení liberecké univerzity na prestižní žebříček vysokých škol The raking. Žebříček bezmála tisícovky univerzit z celého světa vede Oxfordská univerzita, z České republiky zahrnuje 12 vysokých škol.

Liberecká univerzita nabízí obory v angličtině, velký zájem je zejména o obory textilní a také z oblasti nanotechnologií. I proto letos škola otevírá nový doktorský obor Nanotechnologie. "Tento obor je velice široký, podílejí se na něm lidé ze čtyř fakult - textilní, strojní, mechatroniky a zdravotnických studií," řekl Kůs. Přihlášky do nového oboru přijímá univerzita do 17. října.

Foto pixabay.com

Štítky Sovětský svaz, Indie, Polsko, univerzita, Liberec, Turecko, Vietnam, Pákistán, Slovensko, Program Erasmus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý Sovětský svaz, Polsko i Indie. Na TULku se hlásí čím dál více cizinců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.