Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Na liberecké TULce je jedna z nejlépe vybavených laboratoří 3D tisku

Technická univerzita v Liberci má jednu z nejlépe vybavených laboratoří trojrozměrného takzvaného 3D tisku v České republice. Působí v rámci Ústavu pro nanomateriály a pokročilé technologie a úzce spolupracuje na výzkumu a vývoji s průmyslovými podniky z Česka i zahraničí, řekl dnes novinářům vedoucí oddělení průmyslových technologií Jiří Bobek.

Dodal, že zhruba 95 procent toho, co se v laboratoři vymyslí a vytiskne, najde uplatnění. Tým odborníků podle něj nevymýšlí věci do šuplíku. Laboratoř zajišťuje zhruba pětinu z 30milionového smluvního výzkumu, který se v libereckém ústavu každoročně dělá.

Ústav pro nanomateriály je jedním z nejmodernějších objektů libereckého kampusu. Budova byla dokončena před čtyřmi lety, výstavbu a vybavení za zhruba 800 milionů korun zaplatila z velké části Evropská unie. Laboratoř 3D tisku se prvořadě věnuje výzkumným aplikacím a experimentům.

Trojrozměrný tisk z kovu nebo plastů umožňuje vyrábět a testovat prototypy, nové struktury i unikátní díly mnohem levněji a rychleji, než by to bylo možné tradičními technologiemi jako obrábění a tlakové lití kovů nebo vstřikování či vyfukování plastů. Prototypy, na kterých se dřív pracovalo měsíce, lze vymodelovat a vytisknout za pár hodin nebo dní.

"Řada lidí navíc není schopna nebo nemá znalosti, jak obrábět kovy nebo plasty, nemá obráběcí stroje. Technologie 3D ten problém obchází. Své virtuální myšlenky si převedou do reálu tím, že to pošlou na tiskárnu a vytvoří fyzický objekt, aniž by uměli soustružit, vrtat či frézovat," řekl Jan Koprnický z fakulty mechatroniky, který v laboratoři předváděl bionickou ruku vzniklou pomocí 3D tisku.

U podobných unikátních protéz podle Koprnického 3D tisk výrobu značně zlevňuje. "Náklady jsou do 10 tisíc korun, podobné standardně vyráběné protézy dnes stojí desetinásobky," dodal.

Laboratoř 3D tisku má vybavení zhruba za milion eur (27 mil.Kč), má několik tiskáren schopných pracovat s různými druhy plastů i s různou jemností tištěných vrstev. Nejdražší je tiskárna pracující s kovy, která stála zhruba 16 milionů korun a umožňuje různě měnit parametry.

Laboratoř dnes představila starší výzkum, který prováděla ve spolupráci s průmyslovými podniky jako Continental Barum, Argo-Hytos nebo Pramet Tools. "Aktuální výzkumy podléhají přísnému utajení," vysvětlil další vědecký pracovník Jiří Šafka. Laboratoř podle něj spolupracuje také například se Škodou Auto, výrobcem plastových dílů Magna Exteriors, Modelárnou Liaz nebo Preciosou.

Autoři | Foto TUL

Štítky laboratoř, technologie, Česko, výzkum, Technická univerzita v Liberci, Evropská unie, ŠKODA AUTO a.s., LIAZ a.s., Continental Barum, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na liberecké TULce je jedna z nejlépe vybavených laboratoří 3D tisku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.