Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Liberci vznikne příští rok waldorfská základní škola

V Liberci vznikne další třída s alternativním přístupem k vyučování. Město nabídne od školního roku 2017/2018 příznivcům alternativního vzdělávání výuku v 1. třídě se zaměřením na waldorfskou pedagogiku. Prvňáčci najdou místo v budově školy v Gollově ulici, třída se přitom stane odloučeným pracovištěm ZŠ Kaplického. V Liberci už působí alternativa i v podobě montessoriovských tříd na ZŠ 5. května.

„Oba typy škol patří mezi alternativy, které sázejí zejména na individuálnější přístup k dětem, snaží se více respektovat přirozenost dítěte jak v metodách a formách učení, tak v uspořádání tříd, pomůckách i v takových věcech, jako je třeba absence zvonění či hodnocení známkami,“ říká náměstek primátora Ivan Langr (Změna) a dodává: „Autorita učitele tu není vnucená, jako tomu často bývá v konvenčních školách, ale přirozená, učitel je spíš partnerem a průvodcem vzdělávání.“

A jak taková výuka na waldorfské škole vypadá? Je hodně založena na umění a pohybových aktivitách, také na praktické práci s různými materiály. Žáci tak tvoří z hlíny, dřeva, textilu a podobně. Žádný předmět není na takové škole nadřazen jinému, takže každý žák má prostor pro vlastní seberealizaci.

„Mám velkou radost, že se nám podařilo v Liberci najít řešení, kde waldorfskou třídu umístit, nebylo to v současných podmínkách vůbec snadné. Od počátku bylo pro nás důležité nabídnout rodičům další alternativu, navíc pod základní školou, jejíž ředitel o waldorfskou třídu osobně velmi stál,“ doplňuje Ivan Langr. Budoucí prvňáčci se mohou s waldorfským vzděláváním seznamovat již v rámci nultého ročníku v prostorách mateřského centra Lewandulka.

Radní proto na posledním zasedání schválili navýšení kapacity Základní školy Kaplického na 400 žáků a navýšení kapacity školní jídelny na 370 žáků.

Foto Eduworld.sk

Štítky Liberec, základní škola, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci vznikne příští rok waldorfská základní škola  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.