Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Archeologům se daří, jejich nálezy by naplnily muzeum

Archeologické nálezy v Libereckém kraji by vydaly na celé muzeum. Zatím jsou však většinou v krabicích, vystavují se jen příležitostně po částech a čekají na vlastní expozici. Severočeské muzeum v Liberci má připravený záměr na novou přírodovědnou a archeologickou expozici, která by měla představit i nové nálezy.

Největším problémem jsou podle Křížka prostorové možnosti muzea. Na rozdíl od muzeí v Turnově nebo České Lípě, která mají mimo hlavních budov i další objekty, to liberecké žádné další prostory nemá. "Máme pro veřejnost jen jednu budovu a ta má velmi omezené prostory, jsou to přitom tři muzea v jednom - přírodovědné muzeum, historické muzeum a umělecko-řemeslné muzeum," poznamenal ředitel muzea Jiří Křížek. Muzeum proto jedná s Pivovarem Svijany, který rekonstruuje tamní zámek. Vzniknout by tam mohla archeologické expozice věnovaná nálezům z nedalekých Příšovic.

Liberecký kraj nyní zpracovává koncepci expozic. "Je to jedna z oblastí, která by v příštím programovacím období mohla být podporována z Evropské unie," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Hana Maierová (Starostové pro Liberecký kraj). V záměrech kraje je podle ní také vybudování archeoparku v oblasti Příšovic. Archeologové tam v roce 2005 objevili jedno z nejzachovalejších a největších pohřebišť pozdní doby bronzové a o dva roky později největší vesnici raných zemědělců z mladšího neolitu.

Mimořádné objevy byly ale například i v Hrádku nad Nisou při rekonstrukci náměstí, v Raspenavě, kde staví kanalizaci, při rekonstrukci špitálu ve Frýdlantu nebo při rekonstrukci Nerudova náměstí a Kostelní ulice v Liberci. "Při průzkumu v Raspenavě jsme našli část základů gotického kostela a největší hřbitov zkoumaný na Liberecku s více než 260 hroby. V jednom z nich jsme objevili zbytky roucha tkaného zlatou nití," popsal nálezy archeolog Petr Brestovanský.

V Hrádku odhalil archeologický průzkum zbytky staré silnice a domu, který ukázal, že město je starší než nedaleká Žitava. Ve Frýdlantu se našly základy renesanční radnice a pozůstatky 500 let staré chlebové pece. V Liberci zkoumali archeologové ostatky 175 původních Liberečanů, jejichž stáří dokládají středověké mince, ale i ostatky vojáků ze sedmileté války. Fotodokumentaci a několik artefaktů z nejvýznamnější nálezů mohou lidé vidět až do 30. června na výstavě ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci.

Napsala ČTK

Štítky muzeum, Liberecký kraj, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, rekonstrukce, Liberec, archeologický nález, Evropská unie, Pivovar Svijany, Příšovice, Hana Maierová, Sedmiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologům se daří, jejich nálezy by naplnily muzeum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.