Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bezpečnější cestu do Jabloňovky iniciovali samotní žáci

Přístup do základní školy v Jabloňové ulici v Liberci je pro děti ode dneška bezpečnější. Dopravní úpravy za bezmála 600.000 korun hrazené městem a nadací Partnerství iniciovali sami školáci. Největším problémem bylo přecházení silnice ke škole, kdy kvůli parkujícím vozidlům děti neviděly přijíždějící auta.

"Byl tady nebezpečný přechod. Auta jezdila rychle, i když děti stály na chodníku. Teď je to lepší," řekla jedna z účastnic projektu Anna Špringrová z 8. třídy.

Zejména pro malé děti bylo obtížné přejít silnici, neboť přechod se nachází v těsném sousedství parkoviště. "Teď je tady chodník, který je vytažený do zúžené vozovky. To znamená, že děti přecházejí kratší vzdálenost a co je důležitější, neschovají se za zaparkované auto," uvedl vedoucí odboru dopravy na libereckém magistrátu Pavel Rychetský.

Podle koordinátorky projektu a učitelky Kamily Irglové se u školy s téměř 450 žáky v minulosti staly dvě dopravní nehody s lehkým zraněním. "V jednom případě auto při couvání narazilo do holčičky z první třídy," řekla.

Řadu problémů u školy v minulosti způsobovali i sami rodiče přivážející děti. "Parkovali si kde chtěli, někteří stáli i uprostřed," upozornila žákyně Špringrová. V rámci úprav proto na silnici u školy vznikl pás pro parkování rodičů školáků, vyznačený modrou čarou. "Není to na dlouhé parkování, ale rychlé vyložení či naložení dítěte," konstatovala Irglová.

Jabloňová je v Liberci teprve druhou školou, kde něco takového funguje. "Je to novinka, která by měla umožnit zrychlit dopravu, protože rána před každou školou jsou ožehavá," poznamenal vedoucí dopravy. Nevybavuje si ale žádnou jinou školu v Liberci, která by nutně potřebovala větší zásah jako se dělal v létě u ZŠ Jabloňová. "Stále je ale co zlepšovat. Bezpečnostních prvků u škol není nikdy dost," konstatoval Rychetský. Například podle strážníka Michala Bureše by bylo lepší, kdyby se po silnici u ZŠ Jabloňová jezdilo jedním směrem. "Zúžení sice nutí auta přibrzdit, větší bezpečnost bych ale viděl, kdyby byla silnice jednosměrná," upřesnil.

Zahájení školního roku přináší vždy zvýšené problémy v dopravě, státní i městská policie proto budou tento týden dohlížet ve zvýšené míře na provoz u škol po celém Libereckém kraji.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Liberec, doprava, Pavel Rychetský, Michal Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnější cestu do Jabloňovky iniciovali samotní žáci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.