Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hrubá stavba iQLandie finišuje. Otevření je plánováno na březen

Moderní planetárium, velké simulátory a celkem 355 exponátů za 100 milionů korun. To má být liberecká iQLandia, která se veřejnosti otevře už v březnu 2014. Stavba obřího centra v blízkosti Babylonu započala přesně před rokem. Hrubá stavba je před dokončením. Celý projekt by měl vyjít na téměř 400 milionů korun.

„Momentálně dokončujeme první z pěti podlaží,“ prozradil v úterý ředitel obecně prospěšné společnosti Labyrint Bohemia Pavel Coufal. Liberecká iQLandia bude podle něho jedním ze čtyř center, která se v České republice budují.

Stavba o rozloze 10 tisíc čtverečných metrů vyrostla v bývalém areálu Desty, kdy dělníci museli skloubit historickou budovu s novým objektem. Starý areál skrýval víc, než samotní projektanti odhadovali. Pod úrovní řeky Nisy objevili dělníci sklepení, ve kterém vznikne expozice pojmenovaná Sexmise. „Dostupná bude od dvanácti let. Něco podobného existuje třeba v Kanadě,“ doplnil Pavel Coufal.

Planetárium s projekcí ve 3D

Jedním z největším lákadel celé iQLandie bude bezpochyby plně digitální planetárium s kapacitou padesáti osob. „Z pohodlí sklopených sedaček budou návštěvníci sledovat oblohu, planety, pořady o zrodu vesmíru, ale i další programy s astronomickou a přírodovědnou tematikou,“ vysvětlil ředitel společnosti Labyrint Bohemia, která bude centrum provozovat. Digitální projekce bude přenášet obraz na kulovou plochu v trojrozměrném zobrazení.

Samotným exponátem bude pro návštěvníky budova iQLandie. Prostory ochladí jedinečným systém betonových stropů, unikátní je i technologie leštěného asfaltu v podlahových krytinách, což je v Evropě naprostá novinka. Všechny rozvody a další stavební prvky nebudou zakryty, aby je mohli návštěvníci vidět. Centrum by mělo podle odhadů ročně navštívit více než čtvrt milionu návštěvníků.

Máte v plánu navštívit iQLandii?

Celkem hlasovalo95 čtenářů

Stavba iQLandie

Úterý, 16. července 2013, 14:51

Stavba iQLandie
Stavba iQLandie

Štítky IQLANDIA, liberec, Babylón, Česko, Kanada, Lužická Nisa, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrubá stavba iQLandie finišuje. Otevření je plánováno na březen  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.