Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Intr v Zeyerovce zatím zůstane. Jeho budoucnost je stále nejistá

Středoškoláci se o svůj intr v Zeyerově ulici bát nemusí, tedy alespoň zatím. Vedení kraje ještě před týdnem mluvilo o jeho zrušení, po úterní debatě hejtmana, primátorky, radní, dětí a pedagogů se jeho rušení odkládá minimálně o jeden školní rok. Co bude následovat, není zatím jasné.

O přesunu několika stovek dětí bude vedení Libereckého kraj jednat až v červnu, jejich umístění do jiné ubytovny tak není možné zvládnout do začátku dalšího školního roku. Ještě celý příští školní rok tak studenti v internátu v Zeyerově ulici podle hejtmana Martina Půty zůstanou. „Nemůžu ale nikomu slíbit, že Liberecký kraj zachová domov mládeže na této adrese i pro následující léta,“ podotkl hejtman.

Rušení rozpoutalo vlnu nevole

Informace o rušení intru rozpoutala vlnu nevole před dvěma týdny. Mezi studenty se začalo otevřeně mluvit o záměr vedení Libereckého kraje, který domov zřizuje, internát zrušit a jeho obyvatele přestěhovat do ubytovny v Truhlářské ulici, která právě prochází rekonstrukcí. Vedení kraje mezitím stáhlo z jednání zastupitelstva projednávání tohoto bodu a odložilo jej na polovinu letošního roku.

Studenty rozhodnutí o rušení domova mládeže pořádně rozhořčilo. "Podle veškerých zjištěných informací je rušení internátu jen mezi hrstkou politiků. Jako kolektiv se domníváme, že jde jen obchodní a ziskovou operaci. Mimo to je internát na Zeyerově ulici nejzabydlenějším v celém Liberci. Všichni nechceme, aby se internát rušil, jelikož se nachází v centru města a doprava do škol není složitá. Otázkou je, proč se ruší velké a dostupné místo a namísto toho se nepřesunou jiné internáty k nám? Zřejmě jde jen o veliký pozemek uprostřed města, který by se dal dobře prodat,“ napsal do redakce Drbny student Marek, který na intru v Zeyerově ulici bydlí.

Čeká studenty stěhování do Vesce?

Hejtman na úterní debatě přímo v prostorách intru vysvětlil studentům a pracovníkům domova mládeže, že Liberecký kraj má celkem 18 ubytoven pro středoškoláky, ale jejich naplněnost dosahuje jen zhruba padesáti procent. Jak řekl, je povinností Libereckého kraje jako dobrého hospodáře neplýtvat veřejnými prostředky, a přizpůsobit kapacity v internátech skutečnému zájmu studentů o ubytování.

„Navíc nám nabídla technická univerzita, že na kraj bezúplatně převede ubytovnu ve Vesci,“ řekl hejtman. K tomu dodala náměstkyně pro školství Alena Losová, že počty žáků, ubytovaných na internátech Libereckého kraje, od roku 2009 neustále klesají. Na ubytovny by se vešly necelé 3 tisíce žáků, ale dnes jich tam žije jen 1 400.

Studenti se ale proti stěhování do Vesce důrazně ohradili s tím, že do centra i do škol, kam chodí, to mají ze Zeyerovy ulice nesrovnatelně blíž. Vedoucí školní jídelny Jana Záleská k tomu připomněla, že internát v ulici Zeyerova nabízí víc než jen postel k přespání.

„Máme vlastní kuchyni, kdežto Vesec jen jídelnu, tedy výdejnu jídla. A k tomu je i naše jídelna nepoměrně větší, Vesec má jen 50 židlí, kdežto u nás si může ke snídani sednout najednou až 150 studentů,“ zdůraznila Jana Záleská.

Rozlehlý areál v Zeyerově ulici má navíce nejen velkou zahradu, ale například i tenisové kurty. V porovnání se Zeyerovou ulicí je Vesec podle studentů jen panelovým domem, pouhou ubytovnou k přespání.

„Rodiče nám spílají, že nevědí, co bude dál. Nepřejí si, abychom s jejich ratolestmi šoupali z ubytovny na ubytovnu. Tak raději dají své děti rovnou jinam,“ řekla Jana Záleská. „A my nevíme, co jim odpovídat, sami jsme v nejistotě,“ doplnila.

Vychovatel Antonín Nosek vyčetl vedení Libereckého kraje, že internátu oznámilo svůj záměr domov mládeže v Zeyerovce zrušit velice pozdě. „Říci nám to dva a půl měsíce před koncem školního roku nebylo fér,“ prohlásil.

Historie budov

Budovy v Zeyerově ulici byly postaveny v roce 1899 a fungovaly jako starobinec a chudobinec. Od roku 1953 sloužili jako koleje pro studenty Vysoké školy. Až do roku 2014 pak je v budovách internát pro studenty středních škol.

Štítky ubytovna, Liberecký kraj, školní rok, domov, Martin Půta, Antonín Nosek, Alena Losová, Vesce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intr v Zeyerovce zatím zůstane. Jeho budoucnost je stále nejistá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.