Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Na Technickém muzeu v Liberci se pracuje, zapojit se může každý

Práce na budoucím Technickém muzeu v Liberci jsou v plném proudu, nová expozice na výstavišti se veřejnosti otevře 6. září. Zapojit se může každý, organizátoři uvítají každou pomoc. Brigády jsou každé pondělí, středu a čtvrtek odpoledne a v sobotu dopoledne.


Dnes se na výstavišti sešlo šest lidí, kteří bez nároku na odměnu vozili štěrk do expozic, montovali sádrokarton a budovali výstavní prostory. "Je obtížné sehnat lidi, kteří by se k nám přidali, už se tady bylo zeptat hodně lidí kolik platíme, jenže my to tady všechno zatím financujeme zvlastního, a tak nepřichází v úvahu, abychom tady pracovali s někým jiným než s dobrovolníky," řekl dnes jeden ze zakladatelů muzea Jiří Němeček. Do budování muzea zapojil sebe, manželku, s pilou se na výstavišti činil jeho vnuk a zapřáhl dokonce i bývalého zetě.

Mezi pomocníky byl dnes důchodce Jan Bartoš. "Dělám tady asi deset dní,dostal jsem se k tomu náhodou, protože znám pana Němečka. Jsem v důchodu, tak abych se nenudil, chodím pomáhat," řekl. Dodal, že je bývalým úředníkem, a většinu života strávil za psacím stolem. "Tady hlavně uklízím," přiznal.

Podle Němečka nejsou k práci potřeba velké znalosti, je tu spousta věcí, které lze dělat i bez větší zručnosti. David Jonáš dnes například do haly navážel a rozhrnoval kolečka oblázků, na nichž pak budou stát vystavené automobily. "Už na tom dělám pár dní a je to hrozná dřina," řekl mladík,který před halou nakládal další kolečko.

Nové muzeum má oživit areál libereckého výstaviště, jehož historie začala vroce 1851 první výstavou lehkého průmyslu. Pokračovala založením Svazu mezinárodních veletrhů, na kterém se v roce 1925 podílely vedle Liberce Praha, Frankfurt nad Mohanem, Lipsko a další města. Areál Libereckých výstavních trhů (LVT) vznikl v letech 1920 až 1930. Rozkládá se na více než 6000 metrech čtverečních na místě údolí Jizerského potoka, které bylo napočátku 20. století zavezeno.

V poválečném období se činnost výstaviště obnovila a od roku 1956 bylo spojeno hlavně s pořádáním LVT. V posledních letech se tu ale koná jen párakcí do roka, areál je zchátralý a potřebuje rekonstrukci. Liberecký kraj chtěl na výstavišti vybudovat Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, zprojektu za 1,25 miliardy korun ale sešlo. Dopravní podnik tu pak chtěl vybudovat za 27 milionů korun za přispění evropských fondů muzeum tramvají. Ani tento záměr nevyšel. Teď v jednom z pavilonů vzniká technické muzeum, jde o soukromý projekt party nadšenců.

Napsala ČTK

Štítky technické muzeum, kongresové centrum, Liberec, muzeum, Jiří Němeček, Jan Bartoš, Liberecký kraj, Praha, Frankfurt nad Mohanem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Technickém muzeu v Liberci se pracuje, zapojit se může každý  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.