Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

Školáci se na Husovce učí s tablety, jsou jediní v kraji

Tablety se od září staly součástí výuky pro třídu základky v Husově ulici v Liberci. Vyučování děti více baví a jsou aktivnější. Vybavení třídy s 30 tablety, interaktivní tabulí a dalším technologickým vybavením stálo zhruba milion korun, hradilo se z projektu Škola dotykem neziskové organizace EDULAB.

Podobně vybavenou digitální učebnu získalo dalších 11 základních škol a gymnázií po celé zemi. V kraji je ZŠ Husova jediná.

Podle ředitelky školy se 499 žáky Blanky Reindlové jim projekt vyhovuje, neboť přístroje při výuce plně nenahrazují učebnice. "Je to jen nějaká doplňková možnost rozšiřující dětem vnímání světa a možnosti procvičování. Ukazuje jim to také, že tablety nejsou jen k hraní a komunikaci s dalším světem," uvedla.

Podle učitelky děti s tablety pracují jen část hodiny, využívají je pro většinu předmětů. "Jsou třeba 15 až 20 minut na tabletu, pak pracujeme s učebnicí nebo pracovním sešitem," nastínila třídní učitelka 5.B Anna Jassová. Třeba při slohu děti s jejich pomocí vytvářely fotopříběh s mimikou, když probíraly neverbální komunikace. Žákovi Antonínu Špaňhelovi se libí, že na tablet mohou psát jako do sešitu nebo hrát logické hry. Dnes například měli školáci kvíz na antonyma. Hodiny více baví i jeho spolužačku Dianu Šoncovou. "Mám pocit, že se i více naučím," řekla.

I učitelka si všimla, že děti výuka více baví a jsou aktivnější. "Dříve se mi stávalo, že se hlásili jen ti dobří, teď jich je třeba 25 z 28," řekla. Podle ní pomáhají tablety překonat i obavu u dětí s dyslexií či dysgrafií. "Když děláme s učebnicí a vyvolám je, tak mají strach odpovědět, že to bude špatně. Když děláme v tabletu, tak se hlásí," uvedla. Výhodou podle ní také je, že díky speciálnímu softwaru vidí online, co děti na tabletech dělají.

Škola jiné dvě sady 15 tabletů využívá pro výuku na prvním i druhém stupni už od minulého školního roku. Další pořízení techniky je podle ředitelky závislé na penězích. Děti vlastní tablety při výuce používat nemohou. "Mají na ni nich nainstalované i další věci, které by mohly rušit jejich pozornost," konstatovala ředitelka.

Využití tabletů se v tomto projektu testuje na prvním i druhém stupni, v malotřídkách i středních školách. Výsledky chce EDULAB prezentovat v červnu příštího roku. V oblasti zavádění tabletů do výuky existuje řada jiných projektů. Jejich používání ve výuce podporuje i ministerstvo školství. V dubnu schválilo program, v němž mohou školy žádat o dotace z evropských fondů na technické vybavení nebo na proškolení učitelů. Mezi odbornou veřejností to však vyvolalo diskusi, jestli je zavádění dotykových zařízení do škol nezbytné a zda bude znamenat přínos.

Napsala ČTK

Štítky tablet, projekt, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci se na Husovce učí s tablety, jsou jediní v kraji  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.