Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Liberci představili bundu, která svítí a ukazuje změnu směru

Technická univerzita v Liberci dnes představila finální verzi bundy, která má zajistit bezpečnost cyklistů na silnicích. Svítí a signalizuje změnu směru jízdy. Vývoj technologie trval dva roky a oděv je unikátní i ve světovém měřítku. Cyklista je s ní vidět v noci až na vzdálenost 500 metrů a velmi dobře na 250 metrů.

Běžně používané reflexní prvky upozorní řidiče na cyklistu ve vzdálenosti 200 metrů. Novinářům to řekl vedoucí katedry oděvnictví Antonín Havelka. V prodeji bude oděv od září.

Navenek jde o běžnou reflexní cyklistickou bundu, ve které jsou ale zabudované osvětlovací LED diody a je v ní i elektronické zařízení. S jeho pomocí se diody rozsvěcují. Druhá elektronická jednotka je na kole a používá se k upozornění na změnu směru jízdy. "Obě jednotky jsou spojené bezdrátově," uvedl Havelka.

Podle něj je údržba bundy snadná, dá se běžně prát jako jiné funkční oděvy. "Jen se musí z bundy vyjmout elektronická jednotka," poznamenal.

Bunda je z paropropustného materiálu, aby dobře odváděla pot cyklisty při jízdě. Zároveň je částečně odolná proti dešti, její vodní sloupec je 1200 milimetrů.

Na vývoji bundy spolupracovali s univerzitou i komerční firmy. Technologie s bundou se bude prodávat za téměř 9000 korun nebo s návlekem na batoh za zhruba 7000 korun.

Napsala ČTK

Štítky bunda, Liberec, cyklista, Technická univerzita v Liberci, oblečení, Antonín Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci představili bundu, která svítí a ukazuje změnu směru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.