Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Liberci vzniká technické muzeum, pomoci může každý

V Liberci vzniká technické muzeum zaměřené na dopravu, bude po Praze a Brně třetí v zemi. Otevřít by se mělo v pavilonu G libereckého výstaviště už 6. září. Den otevřených dveří byl určen hlavně těm, kdo by chtěli při vzniku muzea pomoci - ať už zapůjčením exponátu, sponzorským darem nebo vlastní prací.

"Potřebujeme opravdu každou ruku. Každý, kdo by byl ochoten přijít a odpracovat si nějakou hodinu, tomu můžeme nabídnout, že se stane členem klubu přátel muzea a dostane celoroční vstupenku," řekl mluvčí projektu Petr Kumpfe. "Je fůra věcí, které se dají dělat bez znalosti jakéhokoli řemesla, jako je uklízení, přenášení, řezání a podobně," řekl předseda spolku Jiří Němeček. Pracovat se bude v muzeu každé pondělí, středu a pátek vždy od 15:00 do 18:00 a v sobotu dopoledne.

Cílem projektu je oživit areál libereckého výstaviště, jehož historie začala v roce 1851 první výstavou lehkého průmyslu. Pokračovala založením Svazu mezinárodních veletrhů, na kterém se v roce 1925 podílela vedle Liberce také Praha, Frankfurt nad Mohanem, Lipsko a další města. Areál Libereckých výstavních trhů (LVT) vznikl v letech 1920 až 1930. Rozkládá se na více než 6000 metrech čtverečních a stojí na místě původního údolí Jizerského potoka, které bylo na počátku 20. století zavezeno. V poválečném období se činnost výstaviště obnovila a od roku 1956 bylo spojeno hlavně s pořádáním Libereckých výstavních trhů. V posledních letech se tu ale koná jen pár akcí do roka, areál je zchátralý a potřebuje rekonstrukci. Liberecký kraj chtěl na výstavišti vybudovat Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, a v roce 2007 ho proto od Liberce za 63 milionů korun koupil. Z projektu za 1,25 miliardy korun ale sešlo a výstaviště se vrátilo městu.

Dopravní podnik pak chtěl na výstavišti vybudovat za 27 milionů za přispění evropských fondů muzeum tramvají. Ani tento záměr nevyšel, důvody byly ekonomické i politické. Co bude s areálem dál, není zatím jasné. Opoziční Změna pro Liberec navrhovala využít ho pro bydlení a jako veřejný prostor. "V současné době má většinu areálu v pronájmu liberecká společnost BOOM Nábytek, žádný projekt tam v současné době město nechystá," řekl mluvčí magistrátu Jan Král. Muzeum dostalo do pronájmu pavilon G na tři roky, Němeček ale věří, že tam i pak zůstane.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, kongresové centrum, muzeum, technické muzeum, Praha, projekt, Brno, Jiří Němeček, exponát, den otevřených dveří, Jan Král, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci vzniká technické muzeum, pomoci může každý  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.