Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V liberecké knihovně si můžete od ledna půjčit iPad

Chcete si bezplatně vyzkoušet iPad? Nová služba je od ledna k dispozici registrovaným čtenářům Krajské vědecké knihovny v Liberci. iPady v této půjčovně nejsou primárně hračkou, ale vzdělávací pomůckou. Služba je určena lidem se zdravotním postižením, rodičům dětí se zdravotním postižením, seniorům a odborníkům z praxe.

“Inspirovali jsme se v zahraniční, kde se iPady staly standardem v oblasti vzdělávání, rozvoji dovedností a asistence. Chceme pomáhat organizacím i rodinám, které se o tuto pomůcku zajímají,” vysvětlují na svém webu tvůrci projektu.

Půjčovna iPadů - Blahomat funguje již téměř rok, jejím hlavním účelem je vykupovat starší iPady a ty dále zdarma vypůjčovat na dobrou věc. Další součástí služby je sbírání negativní či pozitivní zkušenosti vypůjčitelů na používání iPadu a aplikací v praxi.

Projekt, který zakotvil v liberecké knihovně, je výsledkem práce několika dobrovolníků z Jablonce nad Nisou. Nabídka iPadů se během předchozího roku rozšířila a iPady již putovaly po různých místech České republiky. Pomáhaly napřiklad ve střediscích rané péče, v Tyflocentrech, lidem s duševní poruchou, ale také v rodinách s postiženými dětmi.

„Chceme, aby půjčení iPadu bylo stejně jednoduché jako vypůjčit si knížku a pokud se to osvědčí v Liberci, budeme pokračovat do dalších měst v ČR,” dodává koordinátorka projektu Veronika Iblová.

Díky bezplatné výpůjčce si každý může vyzkoušet, zda je iPad pro něho vhodný. “První den při vyzkoušení, jsem si myslela, že nákup iPadu nebude nic pro nás, protože náš syn na dotykovou obrazovku sahal pokrčeným prstíčkem, ale druhý den jsme již trénovali různé doteky na iPadu. A ono to fungovalo. Strukturované úkoly, které v normální papírové podobě dělat nechce tak na iPadu je dělá a to až do konce,” popisuje svoje zkušenosti s iPadem Eva Valentová, maminka autistického dítěte.

Štítky iPad, knihovna, projekt, Liberec, Česko, zdravotní postižení, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké knihovně si můžete od ledna půjčit iPad  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.