Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji roste zájem o studium technických oborů

V Libereckém kraji roste zájem o studium technických oborů. Třeba na textilní průmyslovku v Liberci se hlásí o 48 procent více studentů. Ke zvýšení zájmu o technické školy pomohla kampaň TechUp, na kterou získal kraj 58 milionů korun z evropských fondů, řekla krajská radní pro školství Alena Losová.

Liberecký kraj se podpoře technického školství věnuje dlouhodobě. TechUp není prvním projektem. Už v roce 2007 začala v kraji kampaň TechYES, na kterou loni navázal projekt NadoTECH. "Minulé projekty byly hlavně mediální, tento je kontaktní, umožnil navázat spolupráci mezi základními a středními školami v kraji," uvedla Losová. Do projektu by se mělo zapojit na 10.000 žáků ze základních a středních škol Libereckého kraje, díky penězům z EU získalo 29 zapojených středních škol i nové vybavení, rozjelo se i vzdělávání pedagogických pracovníků.

Hlavním cílem projektu je motivovat žáky základních a středních škol ke vzdělávání v technických oborech a vytvořit systém metodické podpory pedagogů v oblastech jako biologie, chemie, fyzika či zeměpis. Žáci z osmých a devátých tříd základních škol se dostávají přímo do středních škol, mají možnost si vše doslova osahat v rámci exkurzí nebo v kroužcích. "Uskutečnilo se už na 200 projektových dnů pro základní školy, kterých se zúčastnilo přes 4000 školáků, v rámci projektu nabízíme dětem i 69 kroužků," doplnila Losová.

"Díky zapojení do projektu jsme získali nové přístroje, jako je 3D tiskárna nebo skener a další vybavení, které mohou využívat nejen naši studenti," řekla k projektu Milena Lednejová, ředitelka Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově. Spolupráce se základními školami přinesla větší zájem o některé obory. O 58 procent víc dětí se letos hlásí na obor nástrojař, a to především díky technickému kroužku, který škola pro děti z osmých a devátých tříd otevřela. Téměř o třetinu stoupl zájem o studium oboru jemný mechanik.

Na sklářské průmyslovce v Železném Brodu vzniklo metodické centrum pro výuku chemie, které vzdělává pedagogy. Škola pořádá i projektové dny a kroužky. "Zájem o kroužek chemie byl tak velký, že jsme ho museli zdvojnásobit, teď k nám dochází 40 dětí. Snažíme se děti motivovat ke studiu chemie, ukázat jim k čemu je to dobré," řekla Dana Folprechtová, která na škole učí odborné chemické předměty. I tady už projekt přinesl své ovoce, ke studiu aplikované chemie se letos hlásí o třetinu víc dětí než v minulosti.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, studium, projekt, chemie, Alena Losová, Liberec, Evropská unie, Hotelová škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji roste zájem o studium technických oborů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.