Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Školáci se mohou těšit na prodloužené víkendy

Na prodloužené víkendy se mohou těšit školáci v prvních dvou květnových týdnech na většině základních školách v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově i České Lípě. Státní svátky připadají na čtvrtek a páteční ředitelské volno využijí školy ke vzdělávání učitelů nebo nutným opravám, zjistila Česká tisková kancelář v anketě.

Ne všem rodičům se to ale zamlouvá. "Pro pracující rodiče peklo. U nás mají ředitelské volno oba pátky. Děti se samozřejmě těší, naštěstí už starší pohlídá mladšího, jinak bych nadávala, neb bych musela řešit hlídání. Takhle jsem v klidu a už to beru jako danost," uvedla Dana Filipová z Liberce, jejíž syn chodí do první třídy a 12letá dcera do primy libereckého gymnázia.

V Liberci budou mít základní školy ředitelské volno minimálně v jednom termínu, řada z nich ale využije obou možností. Na některých školách se snaží rodičům částečně vyjít vstříc a družinu budou mít v provozu. Například v ZŠ Lesní v Liberci, kde budou mít volno 2. i 9. května. "Družina bude fungovat normálně. Volna jsme využili k dalšímu vzdělávání učitelů, máme naplánované celodenní workshopy," uvedl zástupce ředitele Tomáš Řebíček. Na jiných školách bude družina v provozu podle zájmu rodičů, třeba v ZŠ Barvířská. I tam mají děti volno v obou termínech. "Rozhodli jsme se k tomu z provozních důvodů. První pátek mají učitelé studijní volno a na druhý chystáme společnou akci pro všechny učitele," uvedl zástupce ředitele Martin Urban.

V Turnově zůstanou uzavřené po oba pátky všechny základní školy. "Je to po dohodě se zřizovatelem, tedy městem. Důvody jsou ekonomicko provozní. Učitelé budou buď čerpat dovolenou nebo mají samostudium," uvedl mluvčí turnovské radnice Radek Drašnar.

V Jablonci budou mít ředitelské volno v obou termínech jen v ZŠ 5. květen a ZŠ Kokonín. Ostatní školy budou uzavřené 9. května. "Většinou ředitelé uvedli technické záležitosti a provozní důvody, například na ZŠ Na Šumavě budou provádět dokončovat instalaci audio a video techniky ve třídách, v ZŠ Pivovarská volna využijí k údržbě a opravě vodoinstalace," nastínila mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Výjimkou měla být původně v Jablonci ZŠ Pod vodárnou v Rýnovicích, kvůli změně dodavatele tepla ale školu musí 9. května také uzavřít. "O volnu bychom jinak neuvažovali, spousta rodičů nikam neodjíždí a bude to pro ně poměrně velká komplikace," konstatovala ředitelka školy Jana Mašindová.

Zkušenost zástupce ředitele ZŠ Školní v České Lípě Jiřího Vosály je ale trochu odlišná. Podle něj podobných možností k prodlouženému víkendu rodiče často využívají a dětí tak do školy chodí málo. "Oba pátky tak využijeme ke školení učitelů," uvedl Vosála. I v České Lípě bude mít většina základních škol ředitelské volno v obou termínech a kromě školení ho využijí také k menším rekonstrukcím.

Napsala ČTK

Štítky víkend, základní škola, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov, Dana Filipi, Martin Urban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci se mohou těšit na prodloužené víkendy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.