Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kde se vykoupat? Kvalita vody na dvou koupalištích se zhoršila

Na Českolipsku se zhoršila kvalita vody na Hamerském jezeře a mírně i na přírodním koupališti v Horní Polici. V ostatních částech Libereckého kraje změny nenastaly, vyplývá z informací uvedených na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na Hamerském jezeře kvalitu vody po vydatných přeháňkách zhoršily opět sinice. Ve zvýšené míře se v jezeře objevily už po přívalových deštích v červenci, kdy se do jezera dostala špinavá voda z polí. Zhruba po dvou týdnech se tehdy jezero vyčistilo. I tentokrát je možné, že se kvalita vody v krátké době opět zlepší. Hygienici přesto doporučují lidem, aby se po koupání v jezeře pokaždé osprchovali. Zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti. Stejné doporučení platí i pro nedaleké Máchovo jezero, ve kterém jsou ve zvýšené míře sinice už od začátku července.

Na koupališti v Horní Polici mírně zhoršenou kvalitu vody signalizuje její snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží tam je sice malé, i tam by se ale lidé měli po koupání osprchovat. Sníženou průhlednost mají na Českolipsku od července koupaliště v Nedamově u Dubé a v Zákupech. V dalších částech kraje to jsou Sedmihorky v Českém ráji, Košťálov nedaleko Semil a Český Dub v Podještědí. Mírně zhoršená, tedy na stupni dva pětibodové stupnice, je ještě kvalita vody na koupališti v příhraničním Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. Ještě o stupeň hůře je na tom od začátku sezony koupaliště v Chrastavě u Liberce, důvodem tam je kolísavá kvalita přítoku. Stejně jako u jezer na Českolipsku i na chrastavském koupališti mohou mít zdravotní problémy zejména citliví jedinci, zamezit by tomu mělo sprchování po koupání.

Hygienici v Libereckém kraji sledují kvalitu vody na 36 vodních plochách, koupání zatím nikde nezakázali. V minulých týdnech odebrali vzorky také z 13 dalších vodních ploch, které sice nemonitorují, ale lidé je využívají ke koupání. Jako nevhodné ke koupání se kvůli vysokým hodnotám sinic a chlorofylu ukázaly rybníku Kačák v Liberci - Krásné Studánce, Malý Písečák v Příšovicích u Turnova, Chrastenský rybník u rekreačního střediska Jadran v Osečné v Podještědí, koupaliště v Jindřichovicích pod Smrkem, nádrž Horka ve Stráži pod Ralskem, Milčanský rybník v Holanech na Českolipsku a bývalé koupaliště Dubice v České Lípě.

Autoři | Foto obec Hamr na Jezeře

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, koupaliště, okres Česká Lípa, jezero, Liberec, Horní Police, Krajská hygienická stanice, Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se vykoupat? Kvalita vody na dvou koupalištích se zhoršila  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.