Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový pavilon v nemocnici v Jablonci se letos stavět nezačne

Nový pavilon intenzivní péče nemocnice v Jablonci nad Nisou se letos zřejmě stavět nezačne. Vítězný Metrostav žádá víc peněz s poukazem na to, že se ceny stavebních prací od soutěže změnily. Jablonec tak musí veřejnou soutěž na zakázku vypsat znovu. Na dnešním jednání o tom jablonecké zastupitele informoval primátor Petr Beitl (ODS). Rozšíření intenzivní péče nemocnice potřebuje, kapacitně přestává stačit. Nový pavilon, který včetně vybavení přijde na 200 milionů korun, by chtěla otevřít do dvou let.

"Vzhledem k tomu, že zakázka byla vysoutěžena už loni, žádal Metrostav, abychom mu navýšili cenu. Avizoval, že by to mělo být zhruba o 15 procent. To my ale udělat nemůžeme, protože to bylo ve výběrovém řízení a hodnotícím kritériem byla právě cena. Zvýšením ceny bychom porušili pravidla soutěže," vysvětlil podstatu problému primátorův náměstek Miloš Vele (ODS). Zahájení výstavby se zdrželo kvůli tomu, že město na stavbu nedostalo 70milionovou dotaci, s níž počítalo. "Můžeme sice znovu o dotaci požádat, ale moc bych na to nespoléhal. Jsme připraveni to zafinancovat z našich vlastních peněz," dodal Vele.

Podle ředitele Víta Němečka nemocnice další kapacity potřebuje, nový pavilon bude největší investicí v nemocnici za posledních deset let. "Osm lůžek intenzivní péče už nestačí, téměř denně musíme odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů. Často musíme dříve překládat pacienty z intenzivních lůžek na normální pokoje, což je velkou zátěží pro ošetřující personál," řekl. Projekt počítá s dalšími čtyřmi lůžky intenzivní péče pro chirurgii, ale vznikne i prostor pro rozšíření ARO ze současných šesti na osm lůžek nebo dokonce deset. Umožní to podle ředitele rozšířit i další pracoviště nemocnice.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací a je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Téměř kompletně byla nově vybudována v letech 1997 až 2002, v posledních deseti letech investovala do rozvoje a vybavení dalších 419 milionů korun, 240 milionů dala nemocnice ze svého, 95 milionů přispělo město, zbytek získalo zařízení z evropských a státních fondů, od sponzorů i z Libereckého kraje. Do roku 2020 plánuje nemocnice investice za dalších 470 milionů korun, 170 milionů dá ze svého, 135 milionů získala z Integrovaného regionálního operačního programu na obnovu přístrojů.

Autoři | Foto Miroslav Gorčík

Štítky Jablonec nad Nisou, nemocnice, intenzivní péče, Nemocnice Jablonec nad Nisou, stavba, pavilon, ODS, Metrostav, Petr Beitl, Miloš Vele, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon v nemocnici v Jablonci se letos stavět nezačne  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.