Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice v Liberci si chce koupit přístroj na robotické operace

Krajská nemocnice v Liberci si chce pořídit přístroj na robotické operace za desítky milionů korun, k dispozici ho bude mít nejdřív v roce 2019. V Libereckém kraji robotem pro operace zatím nedisponuje žádná nemocnice.

"Máme v úmyslu pořídit si chirurgického robota. Zatím ale na něj nemáme peníze, jde o desítky milionů korun," řekl ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš. Předpokládá, že chirurgického robota by mohli mít k dispozici během několika let. "Do roka to ale nebude," dodal.

Nemocnice by chtěla robota využít při léčbě pacientů s rakovinou prostaty, ledvin, tlustého střeva či dělohy. Doposud tyto případy operují liberečtí lékaři většinou miniinvazivně pomocí laparoskopie. Použití chirurgického robota by jim operace usnadnilo. "Jedná se o vysoce sofistikovaný robotický systém, který umožňuje provádět výkony, které by byly jinou operační metodou časově náročnější, rizikovější nebo až technicky neproveditelné," uvedl již dříve primář oddělení chirurgie liberecké nemocnice Peter Hromádka.

Ruce operatéra jsou podle něj při operaci nahrazené robotickými rameny, prsty velmi jemným instrumentáriem a vše věrně přenáší zvětšený obraz v trojdimenzionálním provedení. Robota řídí chirurg přes ovládací modul. Využitím přístroje se eliminuje například třes rukou a zbavuje chirurga zátěže, k níž patří fyzická únava, bolesti zad, zraková únava a omezený počet rukou. "Jelikož robotická ramena mají navíc jakési vnitřní zápěstí, může chirurg vykonávat v tělních dutinách pohyby a zákroky, které by byly standardní laparoskopickou technikou nemožné. Vzhledem ke své velikosti mohou provádět zákroky přesněji nebo rychleji, než by je provedla samotná lidská ruka," dodal Hromádka. Od zavedení robotických operací si nemocnice slibuje, že pacientům zkrátí pobyt v nemocnici i celkovou dobu hojení.

Autoři | Foto Army.cz

Štítky nemocnice, robot, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Liberecký kraj, Peter Hromádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Liberci si chce koupit přístroj na robotické operace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.