Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nemocnice Frýdlant: Jsme připraveni investovat 100 milionů

PR článek

Poskytuje zdravotní péči obyvatelům Frýdlantska a už dva roky marně čeká na úpravu nájemní smlouvy, aby mohla pokračovat. Nemocnice Frýdlant.

Nemocnice Frýdlant s.r.o. patří soukromému vlastníkovi, který ji chce dál provozovat a rozvíjet. Nemocnice není ten barák. Nemocnice, to jsou lékaři, sestry a další, kteří zde pečují o pacienty, přístroje, vybavení, smlouvy s pojišťovnami.  Budova, kde funguje Nemocnice Frýdlant, patří městu Frýdlant. Potřebuje „finanční injekci“, poslední roky do ní město nedalo ani korunu. Vložit do ní až 100 milionů je připraven vlastník Nemocnice Frýdlant. Musí se ale prodloužit nájemní smlouva. 

V září 2017 předložilo zastupitelstvo města Frýdlant podmínky nájemní smlouvy, jejichž splnění není reálné. Nelze nám několikanásobně zvýšit nájemné bez záruky, že se prostředky použijí také na investice do objektu nemocnice. A hlavně nelze diktovat a navýšit rozsah poskytované zdravotní péče, na který nemá nemocnice ani přístroje ani lékaře a sestry. Konkrétně –  nelze zajistit nepřetržitou přítomnost čtyř atestovaných lékařů: anesteziolog, internista, chirurg a gynekolog. To je celkem minimálně 20 atestovaných lékařů a to žádná srovnatelná nemocnice nemá.

Nemocnice Frýdlant se mění stejně jako jiné srovnatelné nemocnice. Nedělá to, na co nemá lidi a vysoce specializované přístroje. To, co dělá, dělá dobře. Vzhledem ke své poloze na periferii ČR a velikosti je to logické řešení, podporované řadou odborníků. Další fungovaní nemocnice by mělo být společným zájmem jejího vlastníka i zastupitelstva města Frýdlant. Místní tady dostanou péči hrazenou z veřejného pojištění a za skvělou péči v oborech chirurgie, gynekologie či ošetřovatelské péče budou jezdit i lidé z daleka.

„Nemocnice Frýdlant je naše. Máme dlouhodobý plán, jak ji rozvíjet. Přestavět operační sály, přeskupit prostory tak, aby to bylo logické a pohodlné pro lékaře, pacienty i jejich návštěvy. Obrovská investice je obrovský závazek. Kdybychom někam nainvestovali 100 milionů, je logické, že tam chceme pokračovat. Nesplnitelné podmínky diktované městem nás srážejí na kolena,“ je přesvědčen ředitel Nemocnice Frýdlant Jan Rais.

Podpora postojů Nemocnice Frýdlant

Proč nemohou mít lékaři malých nemocnic stejné podmínky jako kolegové v nemocnicích velkých? „Protože úplně jiná letadla můžou přistávat v Ruzyni a jiná v Čáslavi na polním travnatém letišti. Je to prostě rozdíl,“ říká profesor Pavel Pafko v rozhovoru pro HOSPITAL in.

„V České republice neproběhla restrukturalizace lůžkového fondu akutních nemocnic tak, aby počet akutních lůžek byl přiměřený nejenom počtu obyvatel, ale také přiměřený tomu, co ta nemocnice může udělat,“ v Českém rozhlase se vyjádřil proděkan LF UK David Marx.

„I město musí přijmout realitu. Pochopit, kam se pohnulo české zdravotnictví, a nechat odpovědného vlastníka, aby zde provozoval nemocnici s obory  smysluplnými pro region,“ říká Jan Rais. Působí i v Krajské nemocnici Liberec jako technický náměstek ředitele.    

Štítky Frýdlant, nemocnice, Nemocnice Frýdlant, lékař, zdravotnictví, Frýdlantsko, Česko, Pavel Pafko, David Marx, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Frýdlant: Jsme připraveni investovat 100 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.