Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turnovská interna zruší intenzivní lůžka, vypomůže ARO či Liberec

Interní oddělení Panochovy nemocnice v Turnově zruší od Nového roku jednotku intenzivní péče. Péči o ohrožené pacienty převezme anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) nebo interna Krajské nemocnice Liberec. Stejně jako jiné nemocnice v kraji se i ta turnovská potýká dlouhodobě s nedostatkem zdravotnického personálu a hrozilo omezení péče. Situaci se ale podařilo díky pomoci lékařů z Liberce stabilizovat, řekl dnes novinářům generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný.

Turnovská nemocnice se od ledna 2014 spojila s libereckou krajskou nemocnicí v jedinou akciovou společnost. Zařízení s 1126 lůžky zaměstnává zhruba 2500 lidí. Loni hospodařila nemocnice s třímiliardovým obratem a hospodaření skončilo čtrnáctimilionovým ziskem. I letošní hospodaření je ziskové. "Teď po třech letech se ukazuje, že fúze byla pro turnovskou nemocnici přínosem," řekl lékařský náměstek turnovské nemocnice Martin Hrubý. Bez pomoci lékařů a stážistů z Liberce by podle něj v Turnově nedostatek personálu jen těžko řešili.

Nápor na turnovskou nemocnici se podle Hrubého zvýšil poté, co byla v září 2015 uzavřena lůžková interna ve Frýdlantu na Liberecku a o od ledna 2016 také v Nemocnici v Semilech. O pacienty se musí od té doby postarat v jiných nemocnicích. "Museli jsme zvýšit počet lékařů ve službách, což vedlo k jejich přetěžování," řekl Hrubý. I to bylo důvodem, proč zřejmě bývalý primář nápor nevydržel, a v nemocnici končí v závěru roku i další internisté. "Podařilo se je ale s pomocí z Liberce nahradit," dodal.

I když nemocnice v Turnově kvůli menšímu počtu lékařů zruší lůžka intenzivní péče na interně, podle nového primáře oddělení, kardiologa Oldřicha Honců, se to pacientů dotkne jen minimálně. Pacienty, pokud se ukáže, že potřebují intenzivní péči, převezme ARO, nebo budou převezeni do Liberce. To se dělalo i v minulosti. "Ne všichni pacienti napojení na monitoru jsou intenzivní. Přijde pacient, který prostě upadl, a my nevíme, jestli prostě zakopl o koberec, nebo tam má poruchu srdečního rytmu. Na to ale nepotřebuje být na jednotce intenzivní péče," poznamenal primář.

Autoři | Foto Nemocnice Turnov

Štítky Turnov, nemocnice, JIP, Oldřich Honců, Liberec, anesteziologicko-resuscitační oddělení, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, Martin Hrubý, Liberecký kraj, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovská interna zruší intenzivní lůžka, vypomůže ARO či Liberec  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.