Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Knajpě a Hřebínku jsou defibrilátory. Pomoci mohou turistům při srdečních obtížích

Na dvou frekventovaných místech v Jizerských horách jsou nově umístěny defibrilátory, které zvyšují šanci na přežití pacienta v případě srdečních obtíží a bezvědomí. Jsou u kiosků na Knajpě a na Hřebínku, kam se záchranáři složitě dostávají. Jde o místa, kolem kterých vede lyžařská magistrála a která jsou v zimě pro sanitky zcela nedostupná.

členové horské služby se na těchto místech ke zraněným dostávají pravidelně dříve než zdravotníci. „Resuscitaci pacienta zde navíc již v minulosti dvakrát řešili," uvedl mluvčí záchranky Michael Georgiev.

Exponovaná místa

Knajpa i Hřebínek se řadí mezi velmi exponované destinace v Jizerských horách nejen v zimě, ale i v létě. „V zimě tudy denně projdou stovky lyžařů, v létě turistů a cyklistů," řekl náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Takzvané laické defibrilátory výrazně zvyšují šanci na přežití v případě srdečních obtíží a bezvědomí. Přístrojem nemůže pacientovi ublížit ani úplný laik, defibrilátor automaticky sám vyhodnocuje potřebnost zásahu. „Snažíme se přístroje dávat všude tam, kde se pohybuje hodně lidí a kde dojezdové časy našich sanit nejsou kvůli vzdálenosti nebo přístupnosti terénu ideální," uvedl vedoucí operátor Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Petr Matějíčka. Po kraji je nyní rozmístěno 36 takových přístrojů, v druhé etapě se počítá s pořízením dalších 43.

Čtyři sta případů ročně

V Libereckém kraji bývá ročně zhruba 400 případů zástavy srdečního oběhu. Záchranná služba, která má 13 základen, se na místo dostává v průměru do osmi až devíti minut od zavolání, ve 40 procentech případů ale tato doba může přesáhnout deset minut.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky zdraví, rekreace, Jizerské hory, horská služba, defibrilátory, pacient, Knajpa, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Knajpě a Hřebínku jsou defibrilátory. Pomoci mohou turistům při srdečních obtížích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.