Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sinice jsou na Máchově jezeře už na začátku koupací sezony

Hygienici v Libereckém kraji začali kontrolovat kvalitu rekreačních vod. Podle prvních výsledků je už na začátku sezony zvýšený výskyt sinic na Máchově jezeře a mírně zhoršenou kvalitu má voda v nedalekém Hamerském jezeře, vyplývá z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Kvalita vody v Máchově jezeře je na třetím stupni pětiškálové stupnice, pro Máchovo jezero to není kvůli zvýšenému výskytu sinic nic neobvyklého. Stejně jako nyní i po celou minulou sezonu hygienici považovali kvalitu vody v jezeře za nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince, kam patří těhotné ženy, děti či alergici. Nedaleké Hamerské jezero je na stupni dva kvůli snížené průhlednosti, což naznačuje mírně zhoršenou kvalitu vody. Podle měření hygieniků je teplota vody v obou jezerech kolem 16 stupňů.

Výborná voda v Liberci nebo Novém Městě

Výborná je kvalita vody na přehradách v Liberci, Jablonci a koupališti v Novém Městě pod Smrkem. Na dalších místech v kraji se budou kontroly teprve dělat nebo nejsou výsledky prvního měření ještě známé. Hygienici v Libereckém kraji evidují 29 přírodních koupališť a 11 umělých sezonních koupališť s recirkulací.

„V rámci takzvané regionální priority se i letos podíváme na jakost běžně nemonitorovaných vodních ploch, o kterých z předchozích let víme, že se hojně využívají k rekreaci, jako je například Fojtka či Vesecký rybník. Informace o výsledku se také objeví na našich webovských stránkách. Odběry vzorků proběhnou v obou prázdninových měsících," uvedla ředitelka krajského odboru hygieny obecné a komunální Jana Loosová.

Cerkáriová dermatitida

Na základě zkušeností z minulých let podle ní také opět preventivně provedou monitoring plžů, kteří jsou spojováni s rizikem přenosu cerkárií. „Mohou koupajícím se osobám způsobit cerkáriovou dermatitidu, což je onemocnění projevující se vyrážkami trvajícími několik dní až týdnů a je doprovázeno intenzivním svědivým pocitem," řekla.

Hygienici doporučují lidem, aby ke koupání využívali vodní plochy, kde se pravidelně sleduje kvalita vody. „Pokud lidé chtějí využít jinou vodní plochu, měli by si ji před koupáním prohlédnout, a to včetně jejího okolí - zejména jak je napájena. Zkontrolovat, zda není voda zakalená, zda nezapáchá, zda neobsahuje zelené organismy, zda se na ní nevyskytují uhynulé organismy a zda není viditelně znečištěná," dodala Loosová.

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, Máchovo jezero, sinice, jezero, Liberec, Krajská hygienická stanice, koupání, vodstvo, Nové Město pod Smrkem, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sinice jsou na Máchově jezeře už na začátku koupací sezony  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.