Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klíšťovou encefalitidou onemocnělo v Libereckém kraji už třináct lidí

Hygienici letos v Libereckém kraji zaznamenali neobvyklý nárůst případů nákazy klíšťovou encefalitidou. Lidem doporučují zvýšenou opatrnost, případně očkování. Letos za bezmála sedm měsíců touto infekcí onemocnělo v kraji podle údajů hygieniků 13 lidí, loni za stejné období čtyři.

„My jsme byli zvyklí, že tyto případy jsou většinou až po prázdninách. A teď jich je více už v jejich průběhu," řekla krajská ředitelka odboru protiepidemického Jana Prattingerová. Například loni byly ke konci července čtyři případy, ve zbývající části roku přibylo dalších 14. Důvodů pro narůst je zřejmě více, epidemioložka zmínila zvýšený výskyt hlodavců, jiný způsob sekání luk kvůli suchu i rostoucí popularitu sportovních aktivit v přírodě. „Na analýzu je ale ještě brzo," dodala.

Nezvyklá místa

Letošek je nezvyklý i místy, kde infikovaná klíšťata jsou. „Dříve jsme byli zvyklí mít více případů na Českolipsku, teď se objevují případy i na jiných místech v kraji," uvedla Prattingerová. Hygienici lidem doporučují používání repelentních přípravků, nošení světlých oděvů s dlouhými nohavicemi a rukávy v lese a prohlídku celého těla po návratu z přírody. Pokud se klíště přisaje, je třeba po odstranění místo přisátí dezinfikovat.

Klíšťová encefalitida je virová sezonní nervová infekce přenášená klíšťaty. Infikovaná samička přenáší virus také na své potomstvo, infikováno bývá asi procento samiček v ohnisku. Onemocnění má zpočátku chřipkový charakter, projevuje se zvýšenou teplotou, únavou, slabostí, bolesti kloubů, svalů a bolestí hlavy. Po několikadenním odeznění příznaků se projeví postižení centrální nervové soustavy, kdy se příznaky odvíjí od tíže postižení.

Může skončit i smrtí

„Onemocnění sice může probíhat lehce nebo v jedné třetině případů i bez příznaků, u části nemocných ale může skončit smrtí nebo trvalými následky v podobě ochrnutí," uvedla Prattingerová.

I v případech, kdy onemocnění neprobíhá dramaticky, si podle ní pacienti následně stěžují například na zhoršenou paměť, sníženou koncentraci, častou únavu a bolesti hlavy. „V současné době není dostupná specifická léčba, proto je nejlepší prevence očkování," dodala. Očkovat podle ní lze celý rok. Nejmladšímu letošnímu nemocnému v kraji je 33 let, nejstaršímu 75 let. „Již dvě osoby byly v letošním roce z důvodu závažného průběhu hospitalizovány na oddělení ARO," dodala krajská mluvčí hygieny Zuzana Balašová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, příroda, klíšťata, Liberecký kraj, klíšťová encefalitida, infekční onemocnění, klíště, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťovou encefalitidou onemocnělo v Libereckém kraji už třináct lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.