Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Máte zdravé plíce? Můžete si je nechat vyšetřit bez objednání i doporučení od obvoďáka

Už dneska proběhne v rámci Týdne Idiopatické plicní fibrózy (IPF) Den otevřených ambulancí. Využijte této příležitosti a nechte si u libereckých pneumologů vyšetřit své plíce.

Možná nemáte žádné dýchací obtíže, určitě ale neuškodí se o tom přesvědčit. Zítra k tomu navíc nepotřebujete ani objednání ani doporučení praktického lékaře. „Každoročně si v Den otevřených ambulancí nechá plíce vyšetřit asi dvacet nových pacientů,“ konstatovala lékařka Milada Šípková z EUC Kliniky Liberec.

Idiopatická plicní fibróza (IPF) je onemocnění, které postihuje plicní sklípky. Jemná plicní tkáň se postupně mění na vazivo a plíce tak postupně tuhnou. V Česku trpí tímto smrtelným onemocněním přibližně 2000 lidí.

Preventivní vyšetření může odhalit celou řadu více či méně závažných onemocnění. Jedním z nich je i idiopatická plicní fibróza. Ta se sice nedá vyléčit, včasné rozpoznání je ale často klíčové. „Díky včasnému podání léků jsme schopni zpomalit úbytek plicních funkcí a život pacienta se tak může až o polovinu prodloužit,“ uvedla lékařka Martina Šterclová, předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP.

Pokud se nemocní lidé s IPF neléčí, bohužel zpravidla do tří let umírají. Proto je důležité, aby lidé jakékoliv dýchací potíže nepodceňovali. Loni bylo v Libereckém kraji v rámci Dne otevřených ambulancí vyšetřeno na osm desítek osob. Přehled ambulancí, kde se můžete nechat vyšetřit najdete na webu www.plicnifibroza.cz.

Foto pixabay.com

Štítky plíce, zdraví, Ipf, idiopatická plicí fibróza, Den otevřených ambulancí, plicní fibróza, nemoc, Česko, Liberec, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Máte zdravé plíce? Můžete si je nechat vyšetřit bez objednání i doporučení od obvoďáka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.