Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tříletá Samantha čeká na vhodného dárce kostní dřeně. Do registru se nechala zapsat i pětice policistů

Bolest a nejistota. To zažívá teprve tříletá Samantha a její rodina z Českolipska. Holčička od svých sedmnácti měsíců bojuje s leukémií. Za sebou už má opakovanou léčbu chemoterapií i transplantaci kostní dřeně, která ale nebyla úspěšná. Holčička potřebuje transplantaci další. Času je málo.

„Podle lékařů se dárce musí najít zhruba do tří měsíců,“ říká mluvčí policie Ivana Baláková. A proč právě mluvčí policie? Pět jejích kolegů z pořádkové českolipské jednotky příběh holčičky zaujal tak, že se rozhodli vstoupit do registru dárců kostní dřeně.


V českolipském knihkupectví Knihomil proběhl devátého října nábor dárců kostní dřeně, který za podpory Farní charity Česká Lípa pořádal Český národní registr kostní dřeně. Zaregistrovat se nechali pprap. Jaromír Žižka, nstržm. Pavel Arlt, pprap. Miroslav Černý, prap. Jan Mazánek a pprap. Ondřej Frolda. „Pomoci Samulce nebo kterémukoliv jinému pacientovi se stejným onemocněním,“ dodala mluvčí.

Registr dárců

Transplantaci kostní dřeně absolvuje ročně několik set lidí. Tři čtvrtiny odebraných buněk pochází od nepříbuzných dárců, i proto je důležité do registru hledat nové dobrovolníky. Každý čtvrtý pacient se totiž vhodného dárce nedočká.

Autoři | Foto Archiv rodiny a Policie ČR

Štítky kostní dřeň, registr dárců, policie, samantha, leukémie, okres Česká Lípa, Jan Mazánek, Česká Lípa

Tříletá Samantha čeká na vhodného dárce kostní dřeně. Do registru se nechala zapsat i pětice policistů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.