Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet nakažených žloutenkou stoupá. Zdrojem by mohla být voda v zahrádkářských koloniích

Epidemie žloutenky typu A v Libereckém kraji zatím pokračuje. Od minulého pátku přibylo celkem 9 onemocnění. Krajská hygienická stanice LK tak eviduje již 90 případů.

Většina osob s akutní žloutenkou má vazby na Turnov. Z 90 případů se jedná o celkem 69 osob. „Evidujeme i sedm případů u osob, které sice mají trvalé bydliště mimo náš kraj, ale mají na Turnov vazbu,“ sdělila novinářům Zuzana Balášová, mluvčí KHS.

Ve školách zatím hygienici objevili šest případů onemocnění VHA. Podle laboratorních výsledků jsou rozbory biologického materiálu nemocných schodné s virem, který v Libereckém kraji řádil u na jaře. „Zatím se ukazuje, že možnou cestou nákazy by u některých osob mohla být užitková voda v zahrádkářských koloniích v Turnově,“ uvedl ředitel KHS LK Vladimír Valenta.

Hygienici v těchto dnech pokračují v epidemiologickém šetření, které provádí v potravinářských provozovnách, pracují na odběrech pitné, užitkové, odpadní i povrchové vody nebo kontrolují osoby, u nichž byl nařízen zvýšený zdravotnický dozor. „Dále se věnujeme laboratornímu vyšetřování kontaktů nemocných na zjištění jejich imunity proti žloutence typu A,“ dodala Balášová.

Foto Ilustrační foto

Štítky žloutenka, nákaza, zdraví, voda, Turnov, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Vladimír Valenta

Počet nakažených žloutenkou stoupá. Zdrojem by mohla být voda v zahrádkářských koloniích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.